Home

Nieuws 16 reactieslaatste update:26 jan 2017

Netwerk Grondig bezorgd over derogatie

Netwerk Grondig maakt zich ernstig zorgen over het behoud van derogatie voor de Nederlandse melkveehouderij.

Dat doet de belangenbehartiger voor grondgebonden melkveehouders nadat men daar gesprekken heeft gevoerd met de Europese Commissies voor milieu en voor mededinging. “Ik begrijp de hoera-stemming die LTO eerder uitte over het vrijwel zeker binnen hebben van de derogatie echt niet. Wij krijgen uit Brussel heel andere geluiden”, zegt woordvoerder Diana Saaman van Netwerk Grondig. Zowel de milieucommissie als de commissie voor mededinging zou ernstige twijfels hebben over de Nederlandse plannen, en er zou zeker nog geen akkoord zijn, omdat de Europese Commissie nog steeds geen definitief plan heeft ontvangen.

Kritisch op sectorplan

Netwerk Grondig is van begin af aan kritisch geweest op het sectorplan voor fosfaatreductie. Het heeft een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt en de Europese mededingingsautoriteit, omdat ze vinden dat het sectorplan een vorm van kartelvorming is en lijkt op de herinvoering van de melkquotering. “We hebben niet als doel om het sectorplan te laten klappen. Ook wij zijn voor het behoud van derogatie. Maar we willen fosfaatreductie wel met een goed en eerlijk plan, en dat is dit niet”, vindt Netwerk Grondig. De belangenorganisatie heeft er moeite mee dat men niet betrokken is geweest bij het sectorplan en dat voor de biologische boeren geen uitzondering is gemaakt.

Verwachting: deze maand duidelijkheid over derogatie 2017

De verwachting is dat er deze maand nog duidelijkheid komt over de derogatie voor 2017 en het fosfaatreductieplan voor 2017. Het ministerie van Economische Zaken zegt nog volop in onderhandeling te zijn en wil gedurende deze onderhandelingen geen mededelingen doen.

Laatste reacties

 • Mfb

  Netwerk Grondig is op zich niets mis mee maar door een klacht in te dienen zijn ze zelf wel een beetje debet aan eventuele twijfels in Brussel.
  Hoop van harte dat we de derogatie mogen behouden en dat het plan gaat werken. We zullen toch allemaal wat moeten doen....

 • wmeulemanjr1

  @Mfb, klinkt behoorlijk Russisch "we zullen toch allemaal wat moeten doen"

 • ...............

  Heeft LTO alweer bijna bevrijdingsdag??

 • mldijkstra

  Als één partij met een klacht bij de mededingingsautoriteit het plan al zou kunnen doen wankelen moet je je afvragen hoe solide dat plan is. En ja, het zijn de opstellers van het plan die partijen die niet mee mochten doen voor het prisoners dilemma plaatsten. We gaan het meemaken.

 • landboer

  Waarom moet dat allemaal zo lang duren ,wil wel eens weten waar ik aan toe ben!!!
  Dr valt toch niet te werken met zo n overheid!!

 • Fryslanboppe

  Flapdrollen zijn het om maar in de mest termen te blijven!!

 • bramegberts1

  Brussel komt eerder met een in gebreke stelling dan met een verlenging vd Derogatie, maar ja wat wil je ook eerst de banken het fosfaatplafond aan barrels laten financieren om vervolgens die bedrijven die daarvoor het meest verantwoordelijk zijn middels het fosfaatreductieplan ( waar ook de bank nauw bij betrokken is) zoveel mogelijk te laten ontzien. Dit ontgaat Brussel zelfs niet. En terecht.

 • eg wel

  Lto geeft zichzelf graag schouderklopjes, partijen uitsluiten om mee te praten geeft de mate van arrogantie aan.

 • PIETER123

  Heeft Kees Romijn iets gezegd over 2018 in positieve zin?

 • Bennie Stevelink

  Ze zijn toch zelf uit het overleg weggelopen? Vervolgens zijn ze een samenwerking met Milieudefensie aangegaan. Milieudefensie heeft in het verleden al geprobeerd de huidige derogatie tegen te houden.
  Moet ik dan nu geloven dat ze de derogatie willen behouden?

 • wmeulemanjr1

  Ze zijn niet weggelopen, netwerk grondig had gewoon een ander plan

 • Bennie Stevelink

  Het plan van netwerk grondig en Milieudefensie zorgde er niet voor dat de omvang van de veestapel onder het fosfaatplafond kwam. Het was duidelijk bedoelt om de derogatie te laten verdwijnen, iets wat Milieudefentie al eerder wilde.

 • wmeulemanjr1

  Fosfaatplafond is een bedacht iets (en door wie?)

 • Klaasvaak

  Altijd weer bijzonder dat elke club in Brussel in gesprek kan gaan over de huidige situatie en dat ze ook nog informatie losweken.

  Ik schuif dit bericht dan maar richting stemmingmakerij en paniekzaaijerij.

  Het nut en de haalbaarheid van reductieplan in twijfel trekken, deelname ontmoedigen en alsnog gelijk krijgen.

 • Attie

  Zo zou het moeten zijn Meuleman,plafond per bedrijf denk dat ze er in Brussel ook wel gevoelig voor zijn. Maar hier willen ze er geen koe bij.

 • melkveehouderijritsema1

  klaasvaak dat heet democratie.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.