Home

Nieuws 1 reactie

‘Nederlandse landbouw moet in 10 jaar klimaatneutraal’

De Nederlandse landbouw moet in tien jaar tijd klimaatneutraal zijn. Dat zegt Martin Scholten, directeur van de Animal Science Group van de Wageningen UR tijdens een verkiezingsdebat van Schuttelaar en Partners in Den Haag.

“De landbouw moet duurzaam gaan produceren, zonder overlast voor mens, dier en milieu. Het moet een gesloten kringloop worden, waarbij geen producten en grondstoffen verloren gaan”, vindt Scholten.

Vlees eten om wereld te kunnen voeden

Hij benadrukt dat hij vaak hoort dat het meest duurzame voedselpatroon een dieet is zonder dierlijke eiwitten. “Dat is niet waar. We komen op aarde grond tekort als we alleen plantaardig voedsel eten. Dieren kunnen gras en gewasresten omzetten tot eiwitten die wij kunnen nuttigen, terwijl mensen geen gras kunnen eten. Een dieet met 25 tot 40% dierlijke eiwitten is het meest duurzame dieet”, zegt Scholten.

Betere afstemming tussen sectoren

Om tot een betere gesloten kringloop te komen in de landbouw, moeten dierlijke en plantaardige sectoren meer op elkaar afgestemd worden. Scholten heeft er vertouwen in dat een snelle omslag naar volledig circulaire landbouw mogelijk is. “Nederland heeft de beste boeren van de wereld. Het zou machtig zonde zijn als we die zouden verliezen.”

Sommige politieke partijen huiverig

Terwijl D66, GroenLinks en PvdA enthousiast zijn, zijn CDA, SP en ChristenUnie nog wat huiverig. SP vreest dat het niet mogelijk is om dit binnen tien jaar te realiseren, terwijl CDA en ChristenUnie bang zijn dat boeren dit niet kunnen vanwege de hoge investeringskosten of omdat ze zichzelf uit de markt prijzen vanwege de hogere productiekosten.

Scholten is het niet eens met die kritiek. Hij stelt dat de landbouw zichzelf juist uit de markt prijst als die niet binnen tien jaar klimaatneutraal is. “Het moet in tien jaar gebeuren en het kan ook in tien jaar. De sector en de wetenschap kunnen het, maar de politiek moet er met het beleid wel in mee willen.”

Vlees hoort volgens Scholten in een duurzaam voedselpatroon. ,,We komen op aarde grond tekort als we alleen plantaardig voedsel eten. Dieren kunnen gras en gewasresten omzetten tot eiwitten die wij kunnen nuttigen, terwijl mensen geen gras kunnen eten."
Vlees hoort volgens Scholten in een duurzaam voedselpatroon. ,,We komen op aarde grond tekort als we alleen plantaardig voedsel eten. Dieren kunnen gras en gewasresten omzetten tot eiwitten die wij kunnen nuttigen, terwijl mensen geen gras kunnen eten."

Eén reactie

  • farmerbn

    Weer een moetje erbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.