Home

Nieuws 3 reacties

Nederlandse export stijgt naar €94 miljard

De Nederlandse agri- en foodsector heeft in 2016 opnieuw een exportrecord gebroken. Dat maakt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vrijdag bekend op de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn.

In 2016 werd voor €94 miljard aan agro- en foodproducten geëxporteerd, 4,4% meer dan in 2015. Hiervan is €85 miljard aan agrarische producten en bijna €9 miljard aan kennis, technologie op landbouwgebied en landbouwmaterialen waaronder meststoffen. Van de €85 miljard export is €24 miljard wederuitvoer. Dat zijn producten die Nederland importeert, bewerkt en weer exporteert.

'De export van technologie en kennis neemt toe'.

Van Dam: “Doordat we een groot exportland zijn, zijn veel landen ook geïnteresseerd in de techniek die we gebruiken om onze producten te maken. De export van technologie en kennis neemt toe, met name de export van glastuinbouwtechniek.” Hij voegt er aan toe dat Nederlandse ondernemers nieuwe markten graag bedienen.

Concurrentie

Van Dam ziet het niet als concurrentieverstorend dat de Nederlandse landbouwkennis wordt geëxporteerd. “De moderne opvatting hierover is dat concurrentie om kennis gaat over snelheid. Nederland kan veel verdienen aan export van kennis, omdat ze zo’n innovatieve sector hebben”, zegt hij. De Nederlandse sector moet zijn voorsprong behouden door te blijven innoveren, aldus Van Dam.

Na VS grootste exporteur landbouwproducten

Nederland is de tweede exporteur van landbouwproducten ter wereld, na de Verenigde Staten. Duitsland, Brazilië en China maken de top 5 compleet. Ruim een kwart van de Nederlandse export gaat naar Duitsland, 77% van de export gaat naar Europese landen. Het gaat dan vooral om kasgroenten, vlees en zuivelproducten. De export naar landen buiten Europa gaat vooral om bloemen en planten, gevolgd door vlees en zuivel.

De import van landbouwproducten steeg in 2016 met 1,6% naar €57,1 miljard. De import groeide hiermee minder hard dan de export. Dat komt onder andere door de stijgende exportprijzen, terwijl de invoerprijzen licht dalen. Het handelsoverschot komt in 2016 uit op €27,9 miljard, dat komt overeen met 55% van de totale handelsbalans van Nederland.

Van Dam: koppostie versterkt

“We slagen er goed in onze koppositie in Europa en in de wereld te versterken. De export van agri en food is opnieuw flink gegroeid. 'Made in Holland' staat allang niet meer alleen voor mooie tulpen en lekkere kaas. We worden wereldwijd ook steeds groter in agrokennis en -technologie. In de toekomst willen we blijven bijdragen aan een goede, gezonde en duurzame wereldvoedselvoorziening. En dat kan ook, dankzij onze slimme, innovatieve producten en technologieën", aldus Van Dam.

'De economie trekt aan en daar profiteert de agrarische export ook van'.

Donald Trump

Voor het komende jaar is Van Dam, ondanks de grote veranderingen in de wereld met de nieuwe Amerikaanse president en de Brexit, positief. “Grote effecten van de veranderingen zijn voor de economie tot nu toe uitgebleven. De economie trekt aan en daar profiteert de agrarische export ook van. We moeten ervoor zorgen dat de Nederlandse export zo sterk is dat ze op kan tegen de onzekerheden die er op de wereldmarkt zijn. Dat kan door stap voor stap te gaan naar producten die een hogere meerwaarde bieden en waarvoor grote vraag blijft.”

Oogstresultaten

CBS en Wageningen Economic Research constateren dat de ontwikkelingen in andere delen van Europa of de wereld grote invloed hebben op de internationale handelspositie van Nederland. Met name oogstresultaten hebben invloed op de prijsvorming en daarmee op de export- en importwaarden het de handelsvolumes. Zo zorgde een recordoogst van tarwe in de VS voor druk op de veevoerprijzen, waardoor zowel de import- als exportwaarde van veevoer in 2016 daalde in Nederland.

Belangrijke rol voor biologische producten

Hoewel de biologische sector in Nederland met een aandeel van 2,3 % een beperkte omvang heeft, speelt Nederland bij de import en export een belangrijkere rol. Er zijn 442 bedrijven gecertificeerd voor de import van biologische producten buiten de EU. Voor handel binnen de EU is geen aparte certificering nodig. Daarmee neemt Nederland de derde plaats in achter Duitsland (1.452) en Italië (536). Voor de export zijn in Nederland 73 bedrijven gecertificeerd, hiermee staat Nederland op plaats 4.

Nederlandse export stijgt naar €94 miljard

Laatste reacties

 • blaksmark

  In Nederland is ie bezig met de landbouw om zeep te helpen en op de grünne woche de grote jongen uithangen, wat een figuur bah

 • alco1

  Een zeer groot deel is doorvoer, maar dan nog mag de politiek wel eens trotser zijn op de landbouw.

 • yongone

  Met bijna niks betalen voor de grondstoffen kan iedereen de wereld veroveren.
  Handels land ??????

Of registreer je om te kunnen reageren.