Home

Nieuws

Nederlandse agribusiness niet in top dierenwelzijn

Nederlandse voedingsbedrijven behoren wat betreft dierenwelzijnsbeleid niet tot de absolute top.

Dat blijkt uit het Business Benchmark-rapport van een serie dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Compassion in World Farming. Unilever scoort nog het beste, gevolgd door FrieslandCampina en Vion.

De onderzoekers beoordeelden de top 99 grootste supermarkten en voedingsconcerns op een serie factoren, waaronder officiële doelen, uitvoering van beleid, innovatie en het rapporteren van de prestaties. Weinig verrassend scoren bedrijven nog het hoogst op officiële doelen en het laagst op gerapporteerde prestaties. Bedrijven die gemiddeld 80% of beter scoren, worden als internationale leiders gezien.

Zwitsers en Britten

In 2016 waren dit de Zwitserse supermarktketens Coop en Migros en drie Britse bedrijven: slachterij Cranswick, eierproducent Noble Foods en supermarktketen Waitrose. In de tweede categorie van bedrijven voor wie dierenwelzijn een integraal onderdeel zijn van de zakelijke strategie, staan onder meer Unilever, Brasil Foods, McDonald’s en Cargill. Laatstgenoemde is het grootste agriconcern wereldwijd.

FrieslandCampina en Vion volgen in een veel grotere derde groep van bedrijven die wel actief werk maken van dierenwelzijn, maar nog stappen moeten zetten. De Deense rivalen van FrieslandCampina en Vion, Arla en Danish Crown, zitten in dezelfde groep. Ahold was in het verleden ook van deze groep, maar het fusiebedrijf Ahold Delhaize is teruggezet en loopt nu dus uit de pas met belangrijke concurrenten.

Weinig of geen informatie over bedrijfsvoering

Ondanks de algemene vooruitgang die werd geboekt sinds het eerste rapport in 2012 verscheen, boden 42 van de 99 aangeschreven bedrijven weinig of geen informatie over hun bedrijfsvoering, wat betreft landbouwhuisdieren. Het deel van de bedrijven met een gepubliceerd dierenwelzijnsbeleid is wel toegenomen van 46% in 2012 naar 73% in 2016, en het deel van bedrijven die doelstellingen hebben omtrent het welzijn van landbouwhuisdieren is toegenomen van 26% naar 65%.

Of registreer je om te kunnen reageren.