Home

Nieuws 4 reacties

Nadelige gevolgen Russische boycot overwonnen

Nederland heeft nationaal geen nadelige gevolgen meer van de Russische importstop op veel Europese agrarische producten.

Dat zeggen staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en Ruud Huirne, directeur Food en Agri van de Rabobank. “Individuele bedrijven die gespecialiseerd waren in de export naar Rusland ervaren nog wel gevolgen van de importstop”, zegt Huirne.

Met een forse groei van de export met 4,4% naar €94 miljard aan agro- en foodproducten, technologie en kennis, blijken er ook voor het wegvallen van de export naar Rusland goede alternatieve bestemmingen te zijn gevonden.

Rusland niet vertegenwoordigd op internationale agrarische beurs

Huirne vindt het desondanks jammer dat zo’n grote potentiële afnemer voor agrarische producten de markt gesloten houdt. “De marges in de agrarische sector zijn klein. Als de markt weer open zou gaan, zou dit een enorm positieve, meer dan evenredige prijscorrectie tot gevolg hebben”, verwacht de Rabobank-directeur.

De politieke sancties van Rusland tegen de Europese Unie, waarbij Rusland veel Europese Agrarische producten weigert, lijken vooralsnog niet te worden opgeheven. Rusland is op de internationale agrarische beurs helemaal niet vertegenwoordigd. Andere jaren had Rusland wel een stand op de beurs.

Russische markt deels geopend voor enkele producten

Voor enkele Nederlandse producten, waaronder pootaardappelen, is de Russische markt wel deels geopend. Maar ook hier loopt de handel stroef, mede doordat de producten van buiten Rusland duur zijn, door de devaluatie van de roebel.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je hebt een zere teen en stapt naar Van Dam en Huirne. Deze lui slaan met een honkbalknuppel in je nek en vragen daarna of je nog pijn hebt aan je teen.

 • alco1

  "nadelige gevolgen overwonnen"?
  Anders was er misschien wel een verdere ontwikkeling bij ons.
  Nadelig blijft het dus altijd!
  En vergeet niet dat het voor sommige individuele bedrijven nog steeds allerbelabberdst is.

 • wienbemelmans

  laat ze maar verder dromen men denkt dat we de Russen niet nodig hebben , maar zij hebben ons niet nodig ze worden in vlug tempo zelfvoorzienend met
  aardappelen melk vlees enz. ze zijn overal gigantichse stallen voor varkens koeien enz aan het bouwen .en hier heeft de politiek ons mooi een hoop inkomen afgenomen,door maar steeds voor op te lopen met hun vingerte te zwaaien. Poetin lacht ze uit.

 • koestal

  veel boeren hebben nog financiele achterstand op hun bankrekening,willen ze dit even aanvullen,anders is het bericht een grote leugen

Of registreer je om te kunnen reageren.