Home

Nieuws 16 reacties

NVWA legt 20% meer boetes op

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen jaar 62% meer boetes opgelegd voor overtredingen van de Wet Dieren dan in 2015.

Dat blijkt uit een jaarlijks overzicht van de NVWA. In totaal hebben inspecteurs van de NVWA in 2016 7.766 boetes opgelegd, 20% meer dan in het jaar ervoor.

Striktere handhaving

De stijging komt niet zozeer doordat de regels slechter worden nageleefd, maar door striktere handhaving. “Waar overtreders eerder nog wegkwamen met een waarschuwing, wordt nu een boete opgelegd”, legt een woordvoerder van de NVWA uit. Eerder was het gebruikelijk dat ondernemers na een waarschuwing soms een tweede waarschuwing kregen, nu krijgen de overtreders na een eerste waarschuwing meteen een boete.

Minder boetes gewasbeschermingsmiddelenwet

Voor overtredingen van de Wet Dieren werden 1.075 boetes opgelegd, het aantal boetes voor overtredingen van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren bedroeg 98. Dat is 2% meer dan in 2015. Het aantal boetes in het kader van de gewasbeschermingsmiddelenwet daalde met 14% in 2016, naar 276 boetes.

€9,5 miljoen aan boetes opgelegd

Over 2016 heeft de NVWA tot nu toe voor €9,5 miljoen aan boetes opgelegd. Een deel van de boetebeschikkingen zijn wel opgesteld, maar het boetebedrag is nog niet bepaald.

Voor de Wet Dieren is in totaal €2,2 miljoen aan boetes opgelegd. Gemiddeld bedroeg een boete voor deze wet €3.038. Voor overtredingen van de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren was het gemiddelde boetebedrag €2.280. Boetes voor de gewasbeschermingsmiddelenwet bedroegen gemiddeld €1.313.

Het grootste aantal boetes werd opgelegd voor de Warenwet: 4.610 stuks, een stijging van 38% ten opzichte van 2015.

Geld gaat naar staatskas

De stijging komt niet alleen door striktere handhaving, maar ook omdat steeds meer overtredingen bestuurlijk beboet kunnen worden. Het gemiddelde boetebedrag was €1.461. De hoogste boete, €180.000, werd opgelegd voor een overtreding voor de Tabaks- en rookwarenwet. Bestuurlijke boetes van de NVWA worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het geld gaat naar de staatskas.

Laatste reacties

 • vd m.

  De staatskas is weer aardig gespekt, vraag me alleen af of de houding en de boete's wel in verhouding staan met het gemelde

 • awhurenkamp1

  Na maart zal er wel weer een hoop wachtgeld nodig zijn Voor de niks nuttige Boboos .Regeren is vooruit zien.

 • Voswinkel

  Is er ook een boete opgelegd voor het verwaarlozen van de grote grazers in de Oostvaarders Plassen?

 • Marco22

  Korting op EU premie is vele malen hoger. Is ook boete. Twee maal straffen kan alleen in de Nederlandse Landbouw.
  Witte boorden komen veel beter weg dan mensen die een overall aan hebben.

 • Flepke

  Boete voor luie ambtenaren die hun werk niet doen.

 • gjh

  als ik die naam hoor moet ik denken aan de oorlog

 • Schaap1975

  Gefeliciteerd NVWA, als dit je doel is(meer boetes) wens ik je veel succes de komende jaren bij ondernemers die een heel kort lontje krijgen door alle bijkomende regels. Waarschijnlijk zal je nog wel een paar keer HARD moeten kunnen rennen!!! Wat een volk!!

 • Insp.

  Kan de redactie ook een aantal van bovenstaande reacties verwijderen?

 • oorspronkelijk

  minderwaardig
  terecht INSP.
  valt onder dezelfde noemer als geweld tegen zorgverleners.
  menselijkheid is aanwezig bij NVWA
  ik heb goede ervaring
  wie niet voor mij is,is tegen mij
  dat principe gaat mank bij regulerende en controlerende instanties
  daar geld zoiets als algemeen belang.

 • piggy

  Ik snap ook niet dat er weer een plaatje van varkens erbij moet, had de boerderij niet een plaatje van de nvwa kunnen gebruiken.
  Het lijkt nu weer dat de varkens de grootste boosdoeners zijn dus bedankt boerderij

 • zon

  @insp.
  Ik heb er niet zoveel moeite mee dat de hardwerkende mens zo over de nvwa en trouwens ook over andere controle instanties denken.
  Ik heb zelf meegemaakt dat ze zeer onredelijk zijn en mij zelfs als een halve crimineel behandelen.
  De controle instanties denken ook dat hard optreden zo hoort tegen de boerenstand,als je de uitlatingen ook hoort in de media tegen de boeren dan zit er ook weinig positiefs aan.
  Alles is altijd de schuld van de boer.
  Hiermee kunnen de controle instanties zichzelf goedpraten en hoeven ze zichzelf niet slecht te voelen.

 • Marco22

  Net als bij de politie, daar moeten ze meer bonnen uitschrijven om hun eigen begroting rond te breien. Dat zal bij de NVWA niet anders zijn.
  Met de jaarlijkse stijgende kosten zal ook de druk op meer boetes toenemen.
  Een boete-systeem als verdienmodel. Kan allemaal in Nederland.

 • boelenham

  Juist Zon,.......... een minderheid aanpakken is in nederland tot kunst verheven ,vroeger was het in het bijzonder VARKENSBOEREN PESTEN met de wet in de hand ,maar die tactiek verplaatst zich steeds nu het aantal valkensboeren ,steeds minder worden ,het pesterige gedrag neemt hand over hand toe ,en neemt stasieachtige vormen aan ,door de minachting die ze uitstralen tegenover hardwerkende landgenoten en de euforiesche presentatie van de jaarresultaten ,

 • gjh

  Mijn opa zei altijd als je niets kunt en veel gepest bent op school willen ze je daar nog wel hebben !!

 • Farmer4life2

  NVWA heerst een rare cultuur. Boeren zijn over het algemeen niet de makkelijkste mensen. Maar NVWA dat is echt raar volk. (Met her en der uitzonderingen)

  Vooral het afkeuren van 22 meter brede vergroening......

 • JNJS

  Een bestuurlijke boete is een boete die zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie of een rechter kan worden opgelegd door een daartoe bevoegde overheidsdienst.
  Dit betekend dus dat geen toetsing door justitie vereist is.
  Tel hierbij op dat inspecteurs (insp.??) door RVO en NVWA blindelings op hun ambtseed worden geloofd, en je hebt het recept voor een organisatie die zich niet geliefd maakt bij de landbouw. ( hoe netjes kun je het zeggen)

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.