Home

Nieuws 5 reacties

Mestafzetkosten dalen door fosfaatreductieplan

Het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij zal op termijn een verlaging van de mestafzetkosten veroorzaken. Voor dit jaar wordt nog weinig effect van het fosfaatreductieplan op de mestmarkt verwacht.

Mestdeskundige Harry Luesink van Wageningen Economic Research verwacht dat de afzetkosten voor zowel varkens- als rundveemest in 2018 met €2 tot €3 per kuub dalen. Dit zal gebeuren als de fosfaatproductie in de melkveehouderij in 2017 met 8,2 miljoen kilo wordt verlaagd. Dat is de doelstelling van het fosfaatreductieplan.

Anderen durven nog geen concrete cijfers te noemen, al verwacht voorzitter Oene Oenema van de Commissie van Deskundigen Mestwetgeving (CDM) dat het prijsniveau van de mestafzet rond het niveau van 2014 zal komen, toen de fosfaatproductie nog onder het plafond was. Een grote daling van de prijs verwacht Oenema niet, omdat ook toen sprake was van druk op de mestmarkt. Het realiseren van voldoende mestverwerking zal ook een belangrijke rol spelen bij het verlagen van de druk op de mestmarkt.

Meer effect van weersomstandigheden in 2017

Voor komend jaar verwachten de wetenschappers evenals LTO en Cumela weinig effect. Dit voorjaar zullen de weersomstandigheden meer effect hebben op de prijsvorming op de mestmarkt dan de fosfaatreductie in de melkveehouderij. Al zal het tempo waarin melkveehouders koeien afstoten hierbij wel een rol spelen. Als er vroeg in het mestseizoen al veel dieren weggaan bij bedrijven die normaal veel mest moeten afvoeren, zal dit effect hebben op de druk op de markt, verwachten de deskundigen.

Met het fosfaatreductieplan wil de melkveehouderij via aanscherping van het fosfaatgehalte in het voerspoor, het afvoeren van koeien via het zuivelplan en inkrimping van de veestapel via de stoppersregeling in totaal 8,2 miljoen minder fosfaat produceren. Dit is nodig om in Brussel in gesprek te kunnen gaan met de Europese Commissie over derogatie voor de periode vanaf 2018.

Lees vrijdag meer over de mestmarkt op Boerderij.nl en in Boerderij Vandaag (bekijk de editie online)

Laatste reacties

 • glaasje

  Poe poe 2 a 3 Euro jonge jongens dat tik án

 • grolschzetor

  Allemaal voor mest die er niet eens had mogen zijn.....

 • haj146

  pow wat een conclusies, en wat een bedragen ook. dat je genaaid wordt door eigendom af te pakken met die klote plannen is droevige zaak.

 • maatje 1904

  Zullen eerst de derogatie maar eens afwachten voordat we ons rijk gaan rekenen

 • winden

  Toch nog 25 tot 30% minder voor de bedrijven die mest aanvoeren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.