Home

Nieuws 1 reactie

‘Juncker-fonds is geen luikje met gratis geld’

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (Juncker-fonds) is geen Brussels luikje dat je open kunt trekken, waar gratis geld uit komt vallen. Dat zegt LTO-voorzitter Marc Calon op de suggestie van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dat er miljarden op de plank liggen, waar boeren niet bij kunnen komen.

Brussel – Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (Juncker-fonds) is geen Brussels luikje dat je open kunt trekken, waar gratis geld uit komt vallen. Dat zegt LTO-voorzitter Marc Calon op de suggestie van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik dat er miljarden op de plank liggen, waar boeren niet bij kunnen komen.

“Ik verkoop geen sprookjes”, aldus Calon naar aanleiding van een vraag van de Twentse ondernemer Elke Wolbers, die een systeem van mestverwerking heeft ontwikkeld dat een exporteerbaar product op levert. Wolbers zegt niet te begrijpen waarom niemand de innovatie ondersteunt: “Het is aantoonbaar binnen vier jaar terugverdiend. Ik kan het niet meer uitleggen.” Wolbers zegt dat financierders en belangenorganisaties haar niet verder helpen. Schreijer heeft de ondernemer toegezegd dat zij ervoor zorgt dat het geld vanuit het Juncker-fonds bij Wolbers terecht komt. “Dat hebben we met elkaar in Europa afgesproken”, aldus Schreijer. “Ik ben het spuugzat dat iedereen van het kastje naar de muur wordt gestuurd en dat het geld niet terecht komt waar het terecht behoort te komen, bij de ondernemers.”

‘Geen gratis geld’

Calon zegt dat het nodig is marktpartijen over te halen mee te financieren, wil je toegang krijgen tot het zogenoemde Juncker-fonds. Als je een goed verhaal hebt moet dat kunnen, meent hij. “We hebben in Brussel geen luikje dat je open kunt trekken en waar het geld zo uit komt vallen.”

VVD‘er Jan Huitema betreurt het dat de suggestie wordt gewekt dat er miljarden op de plank liggen, die min of meer voor het grijpen liggen. “Er is geen gratis geld. De voorwaarden zijn best streng.”

Eén reactie

  • koestal

    Zo kun je nog iemand even blij maken .

Of registreer je om te kunnen reageren.