Home

Nieuws

Irrigatie op kwart Nederlands areaal

Ruim een kwart van de landbouwgrond in Nederland wordt geïrrigeerd. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Het aandeel geïrrigeerde grond groeit. In 2003 was 350.000 hectare voorzien van irrigatieapparatuur, in 2013 – het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn in Brussel – was dat 499.000, ofwel 27% van het totaal.

Nederland scoort daar opmerkelijk hoog mee, constateren de statistici van de EU. De groei is hier bovendien sterk; na Malta en Spanje heeft Nederland de grootste procentuele groei. In Zuid-Europese landen is irrigatie vaak bittere noodzaak. In Griekenland is 45% van de grond geïrrigeerd, en in Italië 34%. Maar in Frankrijk gaat het om ‘slechts’ 10% en België noteert niet meer dan 1,5%. Ook Denemarken heeft voor een noordelijk land veel irrigatie: 17%.

Aanvulling op natuurlijke regenval

In noordelijke landen dient de irrigatie vooral ter aanvulling op natuurlijke regenval in droge zomers. Lang niet alle percelen die kunnen worden beregend, krijgen ook extra water. In Nederland krijgt maar 5,5% van het areaal ook daadwerkelijk minstens een keer per jaar extra water.

De totale oppervlakte voorzien van irrigatie in de EU is 19 miljoen hectare, een groei van 14% in tien jaar. Ruim de helft hiervan werd in 2013 ook echt beregend. In Nederland zijn de meeste geïrrigeerde percelen te vinden in Brabant, Limburg en Flevoland.

Jaarlijks 40 miljard kuub water voor irrigatie

In totaal gebruikt de landbouw in de EU jaarlijks 40 miljard kuub water voor irrigatie. Met een beregend oppervlak van 10 miljoen hectare geeft dat een gemiddelde van 4.000 kuub per hectare. In Nederland is de gemiddelde watergift bijna 500 kuub per hectare. Ter vergelijking: in Spanje is dat meer dan 5.000 kuub per hectare en in Malta nog twee keer zoveel. Daar staan de voorraden zoet water in de bodem sterk onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.