Home

Nieuws

ING: 2017 onzeker voor melkvee- en pluimveehouders

2017 wordt een prima jaar voor de akkerbouw en een goed jaar voor de glastuinbouw en varkenshouders. Melkveehouders en pluimveehouders gaan een onzeker jaar tegemoet. Dat concludeert ING-sectoreconoom Henk van den Brink op basis van een analyse van de bank.

Het productievolume van de agrarische sector als geheel groeit dit jaar 0,7%. Daarmee ligt de groei wat lager dan in 2016, toen 1,2% meer werd geproduceerd. Dat komt vooral door de verwachte daling van de zuivelproductie, die het gevolg is van plannen om het overschrijden van het fosfaatplafond te voorkomen. De bank sluit niet uit dat door een hoge melkprijs van de voorgenomen productiebeperking in de praktijk weinig terecht zal komen.

Exportmotor slaat niet af

ING verwacht dat, anders dan de meeste andere sectoren, de agrarische sector in 2017 opnieuw meer zal exporteren dan een jaar eerder. De groei van de export vlakt wel af omdat de euro aan waarde wint, vooral tegenover het Britse pond. Zo’n 10% van de Nederlandse agri-en foodexporten gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Het wegvallen van de Russische markt wordt ruimschoots gecompenseerd door meer vraag uit de VS, Azië en andere EU-landen.

Productiedaling bepaalt rendement

Melkveehouders wacht vooral onzekerheid. Als de productie daalt, zal de melkprijs naar verwachting stijgen. In dat geval realiseren melkveehouders na twee slechte jaren in 2017 bovengemiddelde rendementen. Gebeurt dat niet, dan kan het rendement ook anders uitpakken.

De pluimveehouderij gaat door de grootschalige uitbraak van vogelgriep een onzeker jaar tegemoet.

ING denkt dat zowel vleesvarkenshouders als zeugenhouders goede perspectieven hebben voor 2017. De varkenscyclus zal pas richting 2018 op het punt komen dat rendementen verslechteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.