Home

[Missing text /esp/article/type/news for nl]

Hof houdt boete veevoerbedrijf overeind

Het Europese Hof van Justitie houdt een boete van bijna €60 miljoen voor de Franse veevoerfabrikant Timab overeind.

Timab behoorde tot een kartel van veevoerbedrijven die in 2010 zwaar beboet werden voor het maken van prijsafspraken.

Timab kreeg een extra hoge boete omdat het medewerking aan een minnelijke schikking weigerde.

De grootste kartelboete ging naar Tessenderlo Chemie uit België, dat liefst €84 miljoen moest overmaken. Het Amerikaanse FMC, het Spaanse Ecros en het Portugese Quimitécnica moesten kleinere bedragen overmaken. De bedrijven werden aangegeven voor een ander lid van het kartel, het Finse Kemira, dat als aangever ontsnapte aan een boete.

Hogere boete is geen discriminatie

Timab weigerde zich daar bij neer te leggen en ging meermalen in hoger beroep. Het Hof laat als hoogste instantie het besluit van de Europese Commissie ongemoeid. De Europese rechters vinden niet dat er sprake is van discriminatie. De motivering van Timab luidde dat het extra zwaar gestraft werd omdat het niet bereid was tot een minnelijke schikking en de anderen wel.

De boete van circa €60 miljoen aan het adres van de Franse fabrikant blijft overeind en staat volgens het Hof in verhouding tot de ernst en duur van de inbreuken op de mededingingswetgeving. Het kartel was 30 jaar actief en Timab was 10 jaar betrokken bij het verdelen van de markt en manipuleren van prijzen.

Timab kreeg in eerste instantie een lager boetebedrag toebedeeld, maar toen het niet wilde meewerken aan de schikking, werd dit verhoogd.

[Missing text /esp/commentform/registertocomment for nl]

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]