Home

Nieuws 1 reactie

Groen onderwijs vecht miljoenenkorting aan

Aoc’s en agrarische hogescholen nemen geen genoegen met bezuiniging op bekostiging voor dit studiejaar.

Ze hebben formeel bezwaar aangetekend bij het ministerie van Economische Zaken dat het groen onderwijs bekostigt.

De bezwaren worden beoordeeld door juristen van het ministerie. Zij zullen tussen nu en twee weken een advies voorleggen aan de directeur van de Dienst Uitvoering Onderwijs, die namens de minister een besluit neemt.

Totale bezuiniging van € 25 miljoen

Zowel de aoc’s als de agrarische hogescholen krijgen dit jaar een miljoenenkorting voor de kiezen. Bij de scholen in het groene mbo gaat het om een totale bezuiniging van € 25 miljoen. Het betreft een korting op praktijkleren. De vier agrarisch hogescholen krijgen geen toeslag meer voor kapitaalintensief onderwijs, zoals onderzoekfaciliteiten. Dat scheelt miljoenen, zegt voorzitter Bastiaan Pellikaan van kennisinstelling Aeres (vmbo, mbo, hbo). “Voor onze hbo-vestiging Dronten krijgen we alleen al € 2 miljoen minder, dat is 11%.” Scholen die dat kunnen, vangen de bezuinigingen op met geld uit de reserves. Die maatregel houden ze echter niet lang vol. Pellikaan: “Als dit niet in 2017 wordt gerepareerd, ontstaan er echt problemen. Dan gaan aoc’s omvallen, stopt de ontwikkeling en internationalisering van het onderwijs en moeten docenten 10% harder werken.”

Bezwaar maken

Het geschil over de bekostiging speelt al lange tijd, maar de scholen tekenden pas bezwaar aan toen ze de bekostigingsbrieven ontvingen van het ministerie. “We hadden een officieel document nodig om bezwaar te kunnen maken,” zegt Hans Jansen, bestuurder van het Wellantcollege (vmbo, mbo). De scholen weten zich in hun beroep gesterkt door het onderzoek ‘Groen onderwijs in beweging’, dat in opdracht van het kabinet is gemaakt naar overheveling van het groen onderwijs van het ministerie van Economische Zaken naar het ministerie van Onderwijs. “Daarin erkennen de ministeries dat we worden ondergefinancierd,” zegt Jansen. Mocht het ministerie van Economische Zaken desondanks de bezwaren afwijzen, dan stappen de instellingen naar de rechter, zeggen Jansen en Pellikaan. “We zijn volhardend in deze kwestie.”

Eén reactie

  • Zandboertje

    10% harder werken is wel te doen lijkt me
    onderwijs is treurig qua beleving op scholen
    wellicht dat met 30% er weer een beetje reuring komt

Of registreer je om te kunnen reageren.