Home

Nieuws

Groei groothandel agrofood valt bijna stil

De agrarische groothandel boekt in 2017 circa 0,5% meer omzet dan in 2016. Een jaar eerder was nog sprake van 1% groei.

De groothandel in voeding en dranken ziet de omzetgroei mede door een 10% lagere melkproductie terugvallen van 2,3% naar 2%. Dat verwacht ING Economisch Bureau.

ING verstaat onder de agrarische groothandel de handel in onbewerkte akkerbouwproducten, bloemen en planten. De omzet zal in 2017 bijna €46 miljard omgaan. ING denkt dat de sierteelt in 2017 met 4% omzetgroei op zal vallen. De groei is te danken aan een toenemende vraag in exportlanden. De sierteelt exporteert twee derde van de bloemen en planten die het produceert.

De extra exportvraag komt niet vanuit het Verenigd Koninkrijk. De vrees voor een ‘Brexit’ ondermijnt de waarde van het Britse pond ten opzichte van de euro. Voor Britten wordt het dus duurder om agrarische producten uit Nederland te importeren. Ze kiezen daardoor mogelijk vaker producten uit andere landen of voeren zelf de productie op.

Minder melk

De groothandel voor voeding en dranken komt in 2017 op circa €80 miljard. De groei wordt ook gedrukt door de ‘Brexit’-angst maar ook door de lagere volumes die de zuivel mogelijk gaat produceren in verband met het fosfaatreductieplan. ING denkt dat de melkproductie tot 10% kan dalen, waardoor ook minder volume beschikbaar komt voor de handel.

In 2016 was de groei met ook al gematigd. De omzet van de handel in zuivelproducten liep vanwege de lage melkprijzen met ruim 5% terug. De omzet in de handel van groente en fruit nam wel 8% toe. Exporteurs profiteerden van de lage waarde van de euro ten opzichte van de dollar. De VS kan met recht een groeimarkt genoemd worden. ING denkt dat de euro ten opzichte van de dollar wat toeneemt in 2017 waardoor de groei wordt gedempt.

China blijft groeimarkt

China blijft volgens ING wel de belangrijkste groeimarkt. Zowel in 2015 als 2016 nam de afzet van voeding en dranken naar China toe met 50%. Deels wordt dit effect in 2016 teniet gedaan door wat minder handel dicht bij huis in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.