Home

Nieuws 10 reacties

Ganzenschade groeit en was nog nooit zo hoog

De ganzenschade is de laatste jaren toegenomen, zo blijkt uit cijfers van Bij12 (Faunafonds). De getaxeerde schade over 2016 gaat richting €22 miljoen en was niet eerder zo hoog.

Het ganzenprobleem wordt almaar groter, blijkt uit cijfers. De schade neemt toe na het sneuvelen van een landelijk ganzenakkoord en de invoering van provinciaal beleid.

Het gros van de schade wordt 's winters of in het voorjaar veroorzaakt. In Friesland is de overlast het grootst. Nagenoeg de helft van de schade wordt daar veroorzaakt.

Friese percelen zeer in trek bij ganzen

Percelen in het noordoosten en zuidwesten van Friesland zijn zeer in trek. In de foerageergebieden wordt het grasland ’s winters grotendeels kaalgevreten. De ganzen krijgen er volop de ruimte om te eten; ze mogen er tussen november en april niet verjaagd of geschoten worden. In januari en februari is in de hele provincie Friesland winterrust van kracht.

Vrees dat ganzenschade straks geldt als ondernemersrisico

Boeren vrezen dat ganzenschade op termijn als een vorm van ondernemersrisico wordt beschouwd en dat de compensatie naar beneden wordt geschroefd. De getaxeerde ganzenschade wordt nu al niet volledig uitgekeerd. De organisatie Bij12 (Faunafonds) brengt een behandelbedrag van €300 in rekening. Bij schades tot €5.000 geldt een eigen risico van €250, daarboven is het 5% van de getaxeerde schade. Boeren in de Friese foerageergebieden hoeven geen behandelbedrag te betalen. Zij krijgen de getaxeerde schade volledig vergoed en beuren een opvangvergoeding van €50 per hectare. Boeren buiten deze opvanggebieden moeten honderden euro’s neertellen om voor schadevergoeding in aanmerking te komen.

Oproep aan boeren: meld ganzenschade

Wim Knol, ecoloog van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, roept boeren op ganzenschade te melden. “Melden is kosteloos en geeft alle betrokken instanties meer inzage in de werkelijke schadeomvang.” De werkelijke ganzenschade is vermoedelijk groter dan de getaxeerde schade.

In Nederland overwinteren naar schatting 2,5 miljoen ganzen. ’s Zomers verblijven er in ons land 600.000 dieren. De ganzenschade is de laatste jaren toegenomen, zo blijkt uit cijfers van Bij12.

Laatste reacties

 • alphons1

  als er veel kali gebruikt dan krijg je kali-gras. zo creer je een lekkernij voor de ganzen en de muizen. en die percelen zoeke ze dan percies op

 • pinkeltje

  Is dit de doorbraak naar een oplossing? Wat is het leven soms toch eenvoudig!

 • mtseshuis

  Fantastisch: De oplossing: Geen kali strooien.... tsss

 • Bloemestein

  De werkelijke schade is veel groter, veel boeren nemen niet de moeite dit te melden, waarom ook, het levert toch niks op. Haal het behandelbedrag weg en het eigen risico, en de schade zal meer dan verdubbelen.

 • info36

  Aan onder andere dit gedoe kan je zien hoe ziek de Nederlandse overheden zijn geworden. Men is compleet de weg kwijt.

 • polsbroek

  Boeren leveren niet genoeg stemmen op voor die laffe politiek

 • Schaapje

  Ook taxeren is niet zuiver. Al jaren zien we bij de taxateurs eerst een rekensom maken en dan komen ze met de zgn verlies normen aan. We kunnen het niet hard maken nog, maar er is X geld en dit verdelen ze dat onder de gedupeerde boeren. Als we zien wat wij aan schadebedragen de laatste jaren ontvangen staat dit niet in verhouding. En dan spreken we nog niet eens over de werkelijke schade maar over de tegemoet koming. In en in triest dat een overheid zijn verantwoordelijkheid niet neemt in deze.

 • tennis

  En de ganzen zijn mede verantwoordelijk voor de verspreiding van Vogelpest. Wat kost dat de pluimveehouderij? Het is niet te verkopen dat we de wilde vogels laten vermeerderen en aan de andere kant, bij de landbouw, zoveel schade lijden.

 • WGeverink

  Volgens mij is het heel eenvoudig. Betalen of koop anders zelf maar grond voor je ganzen.

 • hielkewiebren

  volgens mij moeten we weer meer met elkaar bezig, de problemen aan pakken. niet te veel luisteren naar die er geen verstand van hebben achter een bureau. maar met de mensen uit de praktijk. en samen doen niet denken het mag niet samen staan we sterker dat doen ze in Den Haag ook. wij boeren zijn te veel bezig met ons eigen "eiland". met elkaar het land in gaan te schieten op ganzen en ander ongedierte en dan de rest weer aan proberen te vullen.!weide vogels bv.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.