Home

Nieuws

Euribor zakt verder

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is deze week verder gedaald richting -0,330%.

Precies een jaar geleden lag de rente nog iets boven nul. Het Euribor-rentetarief is in feite de rente die commerciële banken zeggen te vragen en betalen bij onderlinge transacties. Het tarief dient als referentie bij leningen en voor economen als peilstok voor in hoeverre banken elkaar vertrouwen.

De rente is dan ook dalende omdat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente die het berekent aan banken extreem laag houdt.

Kredietrisico's voor banken laag gehouden

Banken kunnen zelf zowat gratis lenen en geven dat voordeel dus deels door aan elkaar en aan klanten. Bovendien koopt de ECB maandelijks voor tientallen miljarden aan probleemleningen van landen en bedrijven, waardoor de kredietrisico’s voor banken kunstmatig laag worden gehouden.

ABN Amro denkt dat de rente verder zakt tot -0,350% en op dat niveau zal blijven tot ten minste begin 2018. ING rekent voor heel 2017 op een driemaandse Euribor van -0,31%. In de markt wordt de depositorente van de ECB als bodem aangehouden. Sinds 16 maart vorig jaar ligt dit rentetarief op -0,40%.

De renteontwikkeling voor de langere termijn wordt deels afgeleid van de markt voor staatsobligaties. Hier is na een spectaculaire daling van rentes tussen 2008 en nu weer sprake van een stijgende trend. Ter relativering: in groeimotor Duitsland is de rente op 10-jarig schuldpapier gedaald van 4% naar een negatieve rente in mei vorig jaar. Momenteel betaalt Duitsland over staatsleningen 0,38%.

Markt hield al rekening met harde Brexit

Aan het wisselkoersfront valt op dat het Britse pond nauwelijks heeft gereageerd op de speech van de Britse premier Theresa May. Ze sprak vrij onomwonden over een ‘harde’ Brexit maar dit was door de markt blijkbaar al verwacht en daardoor ingeprijst in de wisselkoers.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.