Home

Nieuws 2 reacties

Duitsland zet vol in op meer dierenwelzijn

Bedrijven met Beter Leven-keurmerk krijgen sneller toegang tot Duitse markt.

Bedrijven met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming moeten op termijn automatisch gecertificeerd zijn om hun producten af te zetten in Duitsland onder het daar geldende keurmerk. De Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie en de Duitse Tierschutzbund hebben hierover afspraken gemaakt. Dat gebeurde op de Grüne Woche in Duitsland, de internationale landbouwbeurs waar dierenwelzijn een groot thema is.

Label 'Für Mehr Tierschutz'

Volgens algemeen directeur Femke-Fleur Lamkamp van de Dierenbescherming onstaat er door de gelijkschakeling van het Beter Leven-keurmerk met de eisen voor het label 'Für Mehr Tierschutz' van de Duitse dierenbescherming een snellere toegang tot elkaars markten. Dat betekent voor de consument een betere verkrijgbaarheid van producten van diervriendelijker gehouden dieren en een flexibelere afzetmogelijkheid voor boeren, aldus Lamkamp.

Het label 'Für Mehr Tierschutz' van de Duitse dierenbescherming. Afbeelding: Tierschutzbund
Het label 'Für Mehr Tierschutz' van de Duitse dierenbescherming. Afbeelding: Tierschutzbund

Duitse label is kleiner

Het Duitse label voor diervriendelijker productie is met 80 aangesloten bedrijven veel kleiner. De Dierenbescherming laat weten dat de afspraken ook vooral bedoeld zijn om Nederlandse producten naar Duitsland te kunnen exporteren. Daarbij wordt benadrukt dat het proces van een totale wederzijdse erkenning van de systeemeisen van de twee keurmerken nog wel enige tijd in beslag zal nemen.

Wildgroei aan keurmerken in Duitsland

Tegelijk met de plannen van Nederlandse en Duitse dierenbescherming kondigde de Duitse Landbouwminister Christian Schmidt een door de staat georganiseerd dierenwelzijnslabel aan. Het label werd donderdagavond op de Grüne Woche als 'Mehr Tierwohl' gepresenteerd. Het keurmerk is in eerste instantie ontwikkeld voor varkensvlees en in een tweede fase ook voor pluimveevlees. Gepland zijn twee welzijnsniveaus. Een derde niveau kan volgens Schmidt worden ingevoerd als blijkt dat de markt dat wil.

'We zullen zien welke het meest levensvatbaar is'.

Naast de plannen voor een keurmerk van de staat, en het label van de Nederlandse en Duitse dierenbescherming kent Duitsland 'Initiative Tierwohl'. Een groot aantal boeren, slachterijen en supermarkten doet daaraan mee. Er lijkt zodoende een wildgroei te ontstaan aan verschillende labels en keurmerken. Niels Dorland van de Nederlandse Dierenbescherming vindt het moeilijk om te beoordelen of er ook ruimte is voor alle systemen. "We zullen zien welke het meest levensvatbaar is."

Laatste reacties

  • John*

    ik zou als boer daar toch echt wel vasthouden aan tierwohl. daar zijn vraag en aanbod in balans.

  • Johnny Hogenkamp

    Dat denk ik ook @John*, onze Duitse collega's hebben veel meer zelf de regie en vangen zelf de euro's in plaats van deze mede naar organisaties te laten vloeien waar boer en dier niet beter van worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.