Home

Nieuws 1 reactie

Dijsselbloem: hogere belasting voor bedrijven

Ondernemingen moeten meer belasting gaan betalen. Dat schrijft Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën donderdag 5 januari op AD.nl.

Volgens PvdA'er Dijsselbloem is dit nodig om het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven en tussen werkenden en vermogenden te herstellen.

"Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen'', schrijft Dijsselbloem.

Winstbelasting geleidelijk omlaag

Als minister betoogde hij nog dat de winstbelasting geleidelijk omlaag kan. Het toptarief in de winstbelasting (vennootschapsbelasting) voor bedrijven bedraagt 25%. Dijsselbloem laat in het midden welk percentage hij in gedachten heeft. Dat komt pas naar buiten als het PvdA-programma is doorgerekend door het Centraal Planbureau.

Hij zegt dat hij het opiniestuk heeft geschreven als PvdA'er en niet namens het kabinet. "Wat mij en de PvdA betreft moet het belastingtarief voor bedrijven de komende jaren omhoog", aldus Dijsselbloem. VVD is fel tegen het verhogen van de winstbelasting. Ze vrezen dat grote bedrijven uit Nederland zullen vertrekken waardoor er banen verloren gaan.

Eén reactie

  • farmerbn

    Bijna verkiezingen en verhogen van de winstbelasting doet het goed bij de burgers. Hoe betrouwbaar ben je nog als je zo draait? Het zijn nb Nederland, Luxenburg en Ierland die multinationals binnen halen door verlaagde winstbelasting. Duitsland, Frankrijk zijn woedend en willen Europese regels zodat deze praktijken stoppen maar die drie dwergen zijn tegen en profiteren. Je weet wat er gebeurd als je die twee grote landen plaagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.