Home

Nieuws 12 reacties

Dijksma: geen ongedekte cheque voor asbestsanering

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) is niet van plan een ongedekte cheque uit te geven voor de sanering van asbestdaken.

SP-Kamerlid Eric Smaling probeerde de staatssecretaris donderdag te verleiden om het beschikbare budget voor sanering te verhogen, als het aantal aanvragen daartoe aanleiding geeft.

Asbestdaken moeten worden gesaneerd omdat vanaf 2024 een verbod op asbestdaken wordt ingesteld, zo is de bedoeling. De wet waarin dat wordt geregeld, moet nog worden aangenomen.

Dijksma zegt dat maatwerk bij de sanering van asbestdaken, zowel in de land- en tuinbouw als bij particulieren, gewenst is. In de landbouw wordt al gewerkt aan regelingen waarbij niet alleen de saneringssubsidie kan worden aangesproken, maar ook andere fondsen kunnen worden aangewend, zoals die voor duurzame energie bij het aanleggen van zonnepanelen.

Lees alles over asbest, sanering en subsidies in het dossier

Voor de sanering van asbestdaken is tot 2024 €75 miljoen beschikbaar. Vorig jaar is daarvan €15 miljoen gebruikt en dit jaar is er eenzelfde bedrag beschikbaar. Dijksma wil eventueel wel schuiven met de beschikbare budgetten, maar ze wil de subsidie niet onbegrensd maken.

Ze benadrukt dat sanering van asbestdaken een verantwoordelijkheid is van de eigenaren van de daken. "De kosten komen niet voor rekening van de overheid. Wij geven slechts een aanjaagsubsidie. Het is niet de bedoeling dat wij de verantwoordelijkheid nemen voor de sanering."

Laatste reacties

 • Tinus1

  Dat zal wel, lekkere tante.... is het niet de overheid die toendertijd het goedgekeurd heeft als bouwstof????? Dat ze niet alles betalen is normaal, maar om te doen of mensen die zaken illegaal gelegd hebben is echt jezelf van je eigen verantwoordelijkheid ontdoen

 • kalkar

  Zo wordt je van alle kanten kapot gemaakt. Die ambtenaren willen asbest saneren, dan horen zij ook de rekening te betalen. Criminelen zijn het. Niemand moet het eraf halen, laat het er maar op aan komen. Pure dictators zijn het.

 • polsbroek

  Asbest moet er af ,maar roken mag wel.
  Waar gaan de meeste mensen van dood??????
  Met de tijd lost dit vanzelf op.

 • ZaadjesBV

  Met de daken is niks mis mee. Zij wil ze weg hebben over onze rug.
  En als ze er af zijn ze begraven en de volgende generatie komt er weer bij uit.
  Is dit dan geen milieuvervuiling

 • Gat

  En hoeveel asbest waterleidingen liggen er niet? En asbest remmen wegverkeer grootste veroorzaker kanker door asbest remmen. Overheid moet het volledig betalen, zij bepalen dat verbod komt.

 • hylkema.l

  Met de regeling zoals het afgelopen jaar in Fryslân, asbest eraf zonnepanelen erop, was het goed werken. En het nieuwe dak is ook beter bestand tegen een zware hagelbui en je bent weer voor jaren af van onderhoud. Dus weg met dat oude asbest.

 • glaasje

  Als de overheid de asbest daken weg wil hebben, Dan BETAALD de OVERHEID dit zelf. Je kunt niemand verplichten een dak te vernieuwen. Belachelijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Het is altijd makkelijk praten van de overheid allerlei wetten en regels bedenken en de burgers en boeren voor de kosten op laten draaien. Gewoon weg verschrikkelijk.

 • geen boer

  typeert het gebrek aan opleiding en statuur (kuch) bij Dijksma. Ik denk dat ze 'blanco cheque' bedoelt, een ongedekte cheque is iets heel anders.
  In de politieke slangenkuil weet zij zich kennelijk te handhaven; inhoudelijk is ze niets.

 • Hoezo geen verantwoordelijkheid van de regering. Het ergste is juist dat door middel van overheidssubsidie de asbestdaken zijn aangelegd. En ook toen (jaren 70 en 80) was al bekend dat asbest schadelijk was. Ik kan mij nog herinneren in 1975 dat in Canada het verboden werd om de remmen van auto's uit te rusten met asbesthoudend materiaal. Misschien moeten we de topambtenaren uit die tijd maar voor het gerecht halen en waarschijnlijk dat er dan wel meer subsidie kan worden gegeven.

 • eppenzolder

  Glaasje, laat ze dan ook even degene betalen die voor eigen rekening al gesaneerd hebben.

 • kalkar

  Hylkema 1, er moet altijd weer geld bij en de meeste boeren hebben geen tienduizenden euro's op de plank liggen. Dat jij iemand bent die gelijk in de houding springt als een ambtenaar wat zegt is al triest genoeg. Dus niemand moet saneren of die ambtenaren moeten alles betalen. Laten we er dan met z'n allen maar een rechtszaak van maken tot desnoods het Europese hof aan toe, want de rechters hier zijn allang niet meer onafhankelijk.

 • wolgje

  Asbest in daken is ongevaarlijk.
  Zie dit rapport : <>

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.