Home

Nieuws 6 reacties

Dierenactivisten spioneren met drones

Britse dierenactivisten gebruiken drones om op en rond boerderijen te spioneren. Dat leidt tot angst en mogelijke verwondingen onder het vee, terwijl ook de boerenwerkers en het publiek gevaar lopen, zegt de National Farmers Union (NFU).

Volgens NFU doet het probleem zich vooral voor bij varkenshouderijen, die de laatste tijd regelmatig het doelwit zijn van activistengroepen. Maar ook bij pluimveehouderijen en melkveebedrijven zijn drones waargenomen. De vliegtuigjes ook zijn ingezet om het afschieten van dassen te bekijken.

Veel meldingen

Rupert Weaver, beleidsmedewerker bij NFU: "We krijgen veel meldingen van problemen met drones. Het gedrag van dieren is onvoorspelbaar en je weet dus gewoon niet hoe ze zullen reageren. Sommigen gebruiken drones met opzet om angst en onrust te zaaien, anderen realiseren zich niet wat ze kunnen aanrichten.'' Op dit moment mogen drones in Groot-Brittannië tot op een halve kilometer van mensen, dieren en gebouwen komen, maar NFU wil dat die afstand groter wordt.

Laatste reacties

 • Martin Oldenhof

  Compleet mee eens dat hier regels aan worden gesteld. Afgelopen zomer zelf last gehad van ultralight vliegers / gemotoriseerde paragliders. De dieren mooi op hol en een leuke schadesom die de veroorzakers (hebben zich wel netjes gemeld) niet willen betalen.
  Iedereen die een drone wil houd hem boven je eigen tuin / grond. Hopelijk maakt Nederland hier ook snel werk van.

 • Klaasvaak

  op de site boer en bunder staat bij sommige percelen dat het verboden is om met drones te vliegen.

  En anders.... de luchtbuks!

 • nic1

  Alsof activisten zich aan regels gaan houden.....

 • geen boer

  het lijkt me dat zulke zand-in-de-rader activisten het gemunt hebben op mogelijke illegale bouw en dergelijke. Wat anders kun je vanuit de lucht waarnemen qua dier-houderij? Zeker wanneer ze boven de 500m blijven.
  Binnen de 500m zou een goed gemikt schot hagel een oplossing kunnen bieden. Maar dat proberen de Engelse boeren echt wel.

 • Hindrik66

  geen boer; haal er maar een nulletje af

 • waldpyk

  Een boer die in het bezit is van een jachtgeweer, en dus naar ik aanneem ook de bijbehorende jachtakte heeft gehaald is denk ik in overtreding als hij een schot doet op een drone. Dat is natuurlijk alleen maar een "probleem" indien deze door een wetshandhaver kan worden geconstateerd.
  Verder wat hindrik zegt; effectief bij zwaardere hagel tot max 50 m (shockeffect op wild). Bij grotere afstanden werkt alleen de kogel maar dat is levensgevaarlijk want geen kogelvang en daarbij de drone beweegd enigzins.
  Het lijkt mij beter "de piloot" aan te houden en aan de bevoegde overheid over te dragen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.