Home

Nieuws 12 reacties

Commissie moet plan maken voor grazers Oostvaardersplassen

Een commissie van deskundigen moet gaan oordelen hoe de stand van de grote grazers in de Oostvaardersplassen moet worden verlaagd.

Dat het aantal dieren omlaag moet, staat vast volgens het voorstel van VVD en SGP in Flevoland. De partijen vinden dat er niet langer dieren moeten krimperen en sterven van de honger.Hoe het aantal dieren moet worden teruggebracht, bijvoorbeeld door afschot, afvoer of via een prikpil zodat de dieren niet meer kunnen voortplanten, moet de commissie gaan besluiten.

Nu lopen er tussen de 3.000 en 4.500 edelherten, konikpaarden en heckrunderen in het natuurgebied tussen Lelystad en Almere. De politieke partijen noemen niet hoeveel dieren er weg moeten. "We moeten niet op de stoel van de deskundigen gaan zitten", aldus de VVD en de SGP.

Maatregelen pas voor volgende winter

Voor deze winter worden geen maatregelen meer genomen, de nieuwe afspraken moeten genomen worden voor winter 2017/ 2018.

VVD en SGP verwachten in de Provinciale Staten een meerderheid voor hun plan te behalen. Binnenkort wordt erover gedebatteerd.

Laatste reacties

 • Koen123

  Zou er nu eens eindelijk wat gebeuren en er een einde komt aan deze middeleeuwse toestanden, beesten achter een hek opsluiten en dan laten verhongeren.
  Politiek en natuurbazen, het woord vrienden gebruik ik niet,stop met slapen,
  AKTIE !!!!!

 • waldpyk

  Ik mag hopen dat deze commissie de overtuiging krijgt dat het hier niet om natuur of "natuurlijke processen" gaat maar om een "boerenbedrijf" of zo men wil een ietwat groot uitgevallen kinderboerderij waar dezelfde dierenwelzijnsregels gelden als op gelijk ieder boerenbedrijf met levende have. Ik vrees echter het ergste....

 • alco1

  Heel vroeger liep de mens in de blote kont rond.
  Wij hebben ons geciviliseerd.
  Daarna kwamen de huis en genotsdieren.
  Door bouwden we ook beschermende schuren voor.

  Nu is er een groep die dat de dieren weer wil afnemen.
  Alleen als ze zelf ook weer in de blote kont gaan rond zwerven hebben ze recht van spreken

 • jan1953

  moet er weer commissie aan te pas komen zakkenvullers

 • Schraar

  Zou tijd worden dat hier eindelijk eens wordt ingegrepen!
  Moest je als boer eens doen, je koeien de hele winter op een kaal stuk land jagen en in het voorjaar kijken hoeveel het er overleefd hebben. Je zou aan de schandpaal genageld worden. En terecht.
  Een grof schandaal dat deze waanzin nog steeds getolereerd wordt. Zo snel mogelijk de aantallen terugbrengen tot het niveau dat de O.v.p. aankunnen en indien nodig bijvoeren, want de dieren kunnen nergens anders heen, wat in een echt vrije natuur wel zou kunnen.

 • boergert

  Het lijkt me goed om ook het nitraat in het oppervlaktewater daar goed in de gaten te houden.

 • melkkoeienboer

  Een fosfaatreductieplan lijkt me wel een idee

 • koestal

  Wat voor een ,,deskundigen'' Thieme en co !

 • koestal

  weer een stelletje niksnutten in deze commissie,die wel droog en warm onderdak hebben en goed dikgevreten zijn.

 • wienbemelmans

  Een stelletje deskundigen moet weer tegen grof geld gaan uitzoeken hoe het moet
  daar heb je geen deskundige voor nodig, dat kan elke boer zo vertellen hoe dat moet zonder veel geld te vragen. maar daar wordt niks aan gevraagd wat een zielige bende bah.

 • koestal

  We moeten niet op de stoel van de deskundigen gaan zitten zegt de VVD en de SGP.Alsof iedereen onnozel is ,wat een betutteling . Wie zijn die deskundigen,dat zijn zeker weer duurbetaalde niks nutten,die van een kantoorkruk worden getrokken en nog nooit een koe ,paard of hert van dichtbij gezien hebben !

 • koestal

  Welke zieke geest heeft dit plan bedacht?Het doet me denken aan WO2. Er lopen nu ook al weer kampbewaarders rond in groene uniformen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.