Home

Nieuws

College Nijmegen overleeft Hilckmann-debacle

B&W van Nijmegen blijken de €21 miljoen die in een keer aan slachterij Hilckmann is uitbetaald voor de verhuizing van het bedrijf niet geoormerkt te hebben.

Hilckmann kon en mocht het gebruiken voor de bedrijfsvoering. Dat bleek woensdagavond tijdens het debat met de Nijmeegse gemeenteraad over Hilckmann. Alle wethouders die betrokken waren bij de Hilckmann-deal overleefden een motie van wantrouwen en mogen blijven zitten.

Geld ingezet voor bedrijfsvoering

Slachterij Hilckmann had met de gemeente afgesproken het bedrijf te verplaatsen naar Haps. Op de oude locatie zouden woningen worden gebouwd. Nijmegen zou Hilckmann uitkopen voor in totaal €27,6 miljoen, €21 miljoen daarvan werd direct overgemaakt.

Tijdens het debat bleek de €21 miljoen te zijn ingezet voor de bedrijfsvoering en voor het aflossen van een lening. Toen Hilckmann besloot te stoppen, bleek de €21 miljoen verdwenen.

Tot nu toe was de suggestie gewekt dat het specifiek bedoeld was voor het bekostigen van de verhuizing naar de nieuwe locatie in Haps, zoals het ook in de overeenkomst stond. Verantwoordelijk wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks) zei tijdens het debat dat ze het ‘niet relevant’ vond aan de raad te melden dat het geld ook anders gebruikt kon worden door de slachterij. Volgens coalitiepartij SP was die informatie voor de Raad ook wel degelijk te achterhalen geweest, bovendien vind de SP het volkomen logisch en in het belang van de bedrijfsvoering dat Hilckmann eerst een oude schuld afloste.

Rentevoordelen met betalen in een keer

De reden dat de €21 miljoen in een keer is uitbetaald, heeft volgens het college te maken met een ‘eis die later op tafel kwam’. Bovendien was het nodig om op die manier forse rentevoordelen te behalen. In eerste instantie was wethouder Bert Velthuis (SP) nog tegen een uitbetaling in een keer. “Want het kan niet zo zijn dat wij straks het geld in een keer overmaken en men met dat geld naar de Canarische Eilanden gaat”, zei hij in een eerder stadium.

Omdat de motie van wantrouwen alleen gesteund werd door de oppositie werd deze met een krappe meerderheid van twee stemmen verworpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.