Home

Nieuws 15 reacties

Calon is snoeihard voor rommelaars

De land- en tuinbouw moet zelf verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat de rommelaars in eigen kring snoeihard worden aangepakt. Dat zei Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland tijdens de landbouwborrel van Nederlandse Europarlementariërs in Brussel.

Calon zegt dat de sector zelf zijn verantwoordelijkheid moet nemen. En dat betekent volgens hem dat “rommelaars snoeihard moeten worden aangepakt. Eén viezigheidje in onze producten en het gaat in een split second over de wereld. Dat kunnen we ons niet veroorloven.”

‘Er staat veel op het spel’

Aan de andere kant meent de nieuwbakken LTO-voorzitter ook dat boeren niet vogelvrij mogen zijn. Als bedrijfsgegevens zo openbaar gemaakt worden, dat commerciële bedrijven op basis van die gegevens boeren individueel benaderen, moet daar ook wat aan gedaan worden. “Een grof schandaal”, aldus Calon, “dat boeren individueel worden benaderd op grond van de uitkering die ze hebben gehad van het faunafonds voor de ganzenschade.”

Calon zegt zich zorgen te maken over de relatie tussen boeren, burgers, politici en beleidsmakers. “Wij praten heel veel, maar we letten niet altijd goed op of de anderen ook goed luisteren.” Goede communicatie is voor de land- en tuinbouw essentieel, zegt hij. “Er staat heel veel op het spel.”

Grote lidstaten

Enige realiteitszin is vereist als het gaat om de Nederlandse invloed op het Brusselse beleid. Calon zegt dat het misschien goed is de oren te luister te leggen in Polen, Duitsland en Frankrijk. “Toen ik in 1990 voor het eerst een vergadering van Copa-Cogeca meemaakte had ik het gevoel dat we in een poppenkast zaten. En dat was ook zo. De Duitsers en de Fransen hadden het de avond tevoren al in het café met elkaar geregeld. En dat is niets veranderd. Het gebeurt nog steeds tussen de grote lidstaten.”

Marc Calon. Foto: Roel Dijkstra
Marc Calon. Foto: Roel Dijkstra

Behoud derogatie

Behoud van derogatie is van levensbelang voor de Nederlandse melkveehouderij. Als dat voor elkaar is, moet het beleid worden toegespitst op doelen op bedrijfsniveau, zegt de LTO-voorzitter.

Hij vergelijkt de melkveehouderij met een aangereden patiënt die bloedend op straat ligt. “Dan moet je niet gaan discussiëren over de vraag of de longen en het hart nog optimaal functioneren. Dan moet je de bloedende gaten dichtmaken, infuus erin en naar het ziekenhuis. Dat is voor ons de derogatie.”

“Als dat voor elkaar is moeten we het beleid richten op de individuele boer”, zegt Calon. “Houd op met papieren regels waar niemand meer mee kan werken. We moeten naar een nieuw mineralenbeleid met de verantwoordelijkheid bij de boer.”

Rattenvangers

Hij schetst dat een steeds grotere middenklasse naar de onderkant zakt. “Een leraar of een politieman kan geen huis meer kopen in Amsterdam, in Brussel, in Düsseldorf of Berlijn. De huizen zijn te duur geworden. Als in die middenklasse onrust ontstaat worden ze ontvankelijk voor de rattenvangers van Hamelen, die populistische praatjes houden. Maar die rattenvangers brengen ons nergens.”

“Laten we niet meer zeggen dat ‘het aan Brussel ligt’, want de wetgeving uit Brussel is door de lidstaten gemaakt”, vervolgt Calon. Meegaan in dat soort redeneringen leidt tot nationalistische tendensen en daar zijn de land- en tuinbouw allerminst bij gebaat, vindt de LTO-voorzitter.

Calon refereert daarbij aan exporterende bedrijven die nu al grote financiële schade ondervinden door de aangescherpte grenscontroles, als gevolg van de vluchtelingencrisis. “Bij nationalistische tendensen krijgen we gedoe aan de grens. En gedoe aan de grens kost miljoenen, miljarden. Dat kost kansen, banen, tijd en geld.”

Om die reden wil hij ook dat Merkel bondskanselier blijft in Duitsland (“dat is een stabiele factor“) en dat de Franse nationalisten de verkiezingen niet winnen. “Anders voorzie ik grote problemen.”

Laatste reacties

 • agri2

  Het is voor de akkerbouw meestal het beste als Duitsland en Frankrijk het in het café regelen.

 • hornblower

  Hoi, mijn heer Calon, waarom moet Brussel dan alles goedkeuren??? ( fosfaatdocier ). Bemestingsregels en normen? De nederlandse boer kan nix meer zonder Brussel, en al helemaal niet onder de deken van de vaderlandse politiek, want in Den Haag zijn ze volledig het spoor bijster. Het is een rommeltje overal wat in de politiek gebeurd, het is naar mijn inziens hard nodig aan opschoning. Misschien ook een minister president als mijnheer Trump? Ene we hebben aan een 2 partijen stelsel ook genoeg. Ik ben groot voorstander van de speece van mevr Leemhuys, weer een ministerie van Landbouw, en de LTO een flinke trap onder zn kont. Binnen die groep ontstaat een grote aantal zakken vullers en meelopers ( beleidsmakers ). LTO was groot voorstander en lobbyist voor het afschaffen van de melkquotering , nu zitten ze met de gebakken peren. Allemaal eigenwijsheid en onkunde. Uw organisatie is de verbintenis met de gewone boer volledig kwijt. Das zeer te betreuren . Ik ben de langste tijd boer geweest maar ik zie de toekomst met zorgen tegemoet. Het boeren word voor ons gedaan , alleen wij mogen het werk nog doen, In de defensie zal men zeggen: hier word voor je gedacht !!! groeten .

 • agro1

  wordt tijd dat groot doorvoerland, maar landbouwproductiedwerg nederland zijn plaats leert kennen. enige nederigheid zou gepast zijn. maar dat zou ten koste van het industrieel complex gaan en dat kunnen we niet hebben. russiaboycot zo snel mogelijk van tafel. daar wel eens een grote broek aantrekken zou niet fout zijn.

 • cornelis 22

  leuk dat die pvda-er mevrouw Merkel steunt . Wil zeker nog een keer eurocommissaris worden.

 • Bennie Stevelink

  Calon mag dan wel lid van de PvdA zijn, ik kan mij als lid van het CDA prima in zijn politieke visie herkennen.
  Laten we hopen dat bij de aanstaande Tweede Kamer verkiezingen veel mensen kiezen voor fatsoen, visie, inhoud en serieus beleid.

 • alco1

  Als Calon rommelaars van een product voor ogen heeft, geef ik hem groot gelijk.
  Maar de echte rommelaars komen van zijn eigen LTO, maar ook van de overheid en NZO.
  Zij en niemand anders zijn verantwoordelijk voor het debacle waar we nu in verkeren.

 • oorspronkelijk

  rancune
  enerzijds verwijten aan de groeiers
  anderzijds mededogen ivm financiele zorgen late groeiers
  lto en overheid hebben niet dwingend maar wel een grens aangegeven
  spijt optanten door groei later te willen verwezenlijken
  Calon beseft uit vorige functies
  zachte heelmeesters maken stinkende wonden

 • boer drenth

  Eigenlijk is het zo, dat de veehouderij zich zonder derogatie een goed renderend bedrijf zou hebben.

 • mjijzerman1

  als Calon de rommelaars aan wil pakken, dan ligt er nog wel werk in de melkveehouderij, en met name op de hele grote melkveebedrijven, het is nog geen regel gelukkig dat het gebeurt, maar er zijn gevallen bekend van noem het maar moderne vorm van slavernij, via een kromme konstructie personeel uit het oostblok halen, voor een habbekrats een veelvoud aan uren laten draaien in de week met nog minder dan de helft aan salaris, hier ligt ook een rol bij de zuivelconcerns, laat deze bedrijven een verklaring van goed gedrag overhandigen, is het niet in orde, volgt melkweigering, als deze vorm van uitbuiting in de media komt, is het hek van de dam zoek en wordt de hele melkveehouderij in nederland op aangesproken, neem maatregels voor het te laat is

 • zon

  Zullen we eerst de LTO snoeihard aanpakken voor hun beleid van de laatste jaren waarin ze veel problemen veroorzaakt hebben?

 • oorspronkelijk

  lto heeft gelobbyd voor soepele arbeidscontracten.
  wat ze zijn vergeten voor te vechten is het verdien model
  daarom moest iedereen uitbreiden.
  zonder piketten te zetten .
  zoals eerder in rondom 10 niet bereid te praten over schrijnende financiele en psychische nood onder een deel van hun leden
  WANT HUN COMMENTAAR WAS MET DE REST GAAT HET WEL

 • PIETER123

  Dit is natuurlijk olie op het vuur om nog meer ambtenaren aan te nemen om boeren te controleren.Geweldig.Produkschappen weg en nu een stuurloos schip van de politiek verworden die de waan van de dag als roer heeft.

 • gjh

  LTO hoort ook bij de rommelaars dus ook keihard aanpakken. Die sukkels geven alles toe. Trouwens wel grappig zulke woorden voor een nieuw kommer.

 • H.Grotenhuis1

  @ gjh
  Populisme hoort bij deze tijd, maar wil je echt iets bereiken dan zul je soms toch moeten meebuigen.

 • alco1

  Grotenhuis.
  Het is maar net hoe je het wilt bekijken.
  Als een huis al in lichterlaaie staat, kun je beter niet meer naar binnen gaan.
  Dus niet "meebuigen".

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.