Home

Nieuws

Britse boeren bezorgd om ‘harde’ Brexit

Britse boerenorganisaties maken zich ernstig zorgen nu premier Theresa May heeft verklaard de vrije toegang tot de interne EU-markt op te geven. “We kunnen niet half in en half uit de EU zijn”, aldus de premier.

May wil echter wel streven naar ‘een eerlijk en evenwaardig partnerschap met de EU met een nieuwe ambitieuze handelsovereenkomst die bedrijven de grootste mogelijke vrijheid biedt om te handelen tussen Groot-Brittannië en de rest van de EU’. “Maar ik heb liever geen deal dan een slechte deal.”

May blijft bij Brexit prioriteit geven aan het beperken van de stroom migranten naar haar land, vooral die uit andere EU-landen.

Beperking migrantenstroom

De premier haalt met haar plannen de twee belangrijkste punten voor de Britse agrarische wereld onderuit. De National Farmers Union pleitte tot nu toe steeds sterk voor behoud van toegang tot de EU-markt en tot migranten-werknemers uit de rest van de EU. De boerenbond stelde direct na May’s aankondiging al vast te blijven houden aan ‘wat voor de Britse voedingsindustrie noodzakelijk is post-Brexit’: zo vrij mogelijke toegang tot de EU-markt, toegang tot competente en betrouwbare werknemers en in ieder geval een overgangstermijn als er toch nieuwe handelsafspraken komen.

De Britse premier May komt aan bij Downing Street 10 nadat ze haar speech heeft gehouden over het Britse vertrek uit de EU. Foto: ANP
De Britse premier May komt aan bij Downing Street 10 nadat ze haar speech heeft gehouden over het Britse vertrek uit de EU. Foto: ANP

De National Pig Association is eveneens bezorgd dat de beperking op de migrantenstroom zal leiden tot een tekort aan arbeidskrachten, zowel in de varkenshouderij zelf als bij verwerkende bedrijven. De bond heeft daarover begin februari al een afspraak met de staatssecretaris voor Brexit. De National Sheep Association noemt de aankondigingen rampzalig voor de lamsector. Directeur Phil Stocker: ‘’30% van onze lammeren wordt geëxporteerd en daarvan gaat 90% naar andere landen in de EU. Als we geen toegang meer hebben tot die markten of daar komen heffingen op zonder dat er alternatieve afzetkanalen zijn, dan zal dat niet alleen tot een enorme disruptie leiden maar ook zullen de prijzen die de boeren vangen in elkaar storten. Als dat dan ook nog gebeurt op hetzelfde moment dat we veel onzekerheid hebben over de toekomstige steun voor de boeren, dan zal dat de hele sector verlammen.”

Ook gevaar voor Nederland

Voor de Nederlandse land- en tuinbouwsector is een ‘harde’ Brexit een gevaar. Eerder schreef Rabobank-analist Harry Smits dat met name de aardappelsector wordt geraakt. Ongeveer 19% van de Nederlandse aardappelen gaat in verwerkte vorm de Noordzee over. Voor bloemen en planten, groenten, fruit en varkensvlees ligt dat percentage op 10%. Voor de sector als geheel ligt het percentage op circa 10%.

Of registreer je om te kunnen reageren.