Het kabinet-Rutte presenteert dinsdag zijn laatste begroting. Landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer leggen hun wensen op tafel.
Herstel van het boereninkomen en verduurzaming van de productie zijn kernwoorden die terugkomen in de wensenlijsten van de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. Er is zorg over de manier waarop de melkveehouderij in toom wordt gehouden. Boerderij stelde hen de vraag wat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) tijdens zijn laatste periode in het huidige kabinet nog zou moeten realiseren.
De antwoorden verschillen in politieke kleur en richting, maar opvallend is de gemeenschappelijke zorg over het boereninkomen en het gebrek aan marktmacht.
'Belangrijk dat niet de overheid de touwtjes in handen heeft, maar ondernemer zelf'
VVD'er Helma Lodders constateert dat de land- en tuinbouw zwaar onder druk staan. Boeren moeten hard werken voor lage prijzen. "Zij moeten voldoen aan allerlei strenge regelgeving, vaak strenger dan in de landen om ons heen. Ik vind het belangrijk dat een ondernemer ondernemer kan zijn. Dat hij zélf de touwtjes in handen heeft op het eigen bedrijf en niet de actiegroepen, overheid of inspectiediensten."
CDA'er Jaco Geurts vindt dat er te weinig aandacht is voor het boereninkomen. Hij roept staatssecretaris Martijn van Dam op niet alleen in het buitenland de loftrompet te steken over de Nederlandse landbouw, maar ook in daden te laten zien dat hij voor de boeren staat. "Bied hulp aan de door noodweer getroffen boeren in Zuid-Nederland, doe wat aan de hoge NVWA-tarieven."
Verlaging NVWA-tarieven
De verlaging van de NVWA-tarieven komt ook terug in de oproep van Elbert Dijkgraaf (SGP). Hij bepleit de totstandkoming van een landbouwakkoord, net zoals er ook een energieakkoord is gesloten. Dat akkoord zou de sector moeten vrijwaren van allerlei ad-hoc besluiten. Maar hij vreest dat er van dit kabinet niet veel meer te verwachten valt. Desalniettemin moet, wat hem betreft, het roer om: "De boeren voelen zich uitgemolken."
Staatssecretaris Martijn van Dam. PVV'er Dion Graus wil dat de staatssecretaris zijn aangenomen motie voor een beter verdienmodel van de boeren gaat uitvoeren.
Foto: Roel Dijkstra
Groenlinks en SP: fosfaatreductie is prioriteit
Rik Grashoff (GroenLinks) en Henk van Gerven (SP) benadrukken dat de beperking van de fosfaatbelasting door de melkveehouderij tot de prioriteiten van het komend halfjaar behoort. PvdA'er Henk Leenders voegt daaraan toe dat oplossingen moeten worden gezocht in combinatie met herstel van de natuur. "De landbouw kan oplossingen leveren voor het verlies aan biodiversiteit", vindt hij. Grashoff wil dat er een goed plan komt om de weidevogels te beschermen. In de melkveehouderij moeten extensieve boeren een streepje voor krijgen. Van Gerven (SP) legt het accent bij grondgebondenheid en de stimulans voor de biologische sector.
PVV: macht supermarkten moet gekraakt
De macht van de supermarkten moet worden gekraakt, ten gunste van de boeren, zegt PVV'er Dion Graus. Het wordt tijd dat de staatssecretaris zijn aangenomen motie voor een beter verdienmodel van de boeren nu eens gaat uitvoeren, vindt hij. Een beter verdienmodel, dat is iets waar boeren recht op hebben, vindt ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie). "Het is hartverscheurend dat boeren moeten stoppen, omdat ze onder de kostprijs werken", zegt ze.
Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) zegt dat ingrepen in de varkenshouderij en de melkveehouderij niet langer kunnen wachten. Zij vestigt haar hoop op de zogenoemde diervriendelijke meerderheid in de Tweede Kamer. "Van Dam kan nog iets goedmaken. (...) Als hij dat niet doet, dreigen veel boeren hun bedrijf te moeten staken."