Home

Nieuws

‘Woud aan regels doodsteek voor de boeren’

Het woud aan regels, of het nu is om het milieu te beschermen of om de consument gezond te houden, betekent de doodsteek voor de boeren. Het is daarom de hoogste tijd om de regels en voorschriften te vereenvoudigen en te verlichten. Dat schrijft een commissie uit de Franse Senaat in een rapport over de landbouw.

"Het aantal bloemen in een veld, de kracht van de wind als je kunstmest wilt strooien, de afmetingen van een tomaat. Hoe kan je je aan al dat soort voorschriften houden? Vereenvoudigen en verlichten is hoogst noodzakelijk. Het gaat om het overleven van de boeren en om de concurrentiekracht van de Franse landbouw."

Het woud aan regels bestrijkt steeds meer terreinen: strijd tegen de vervuiling, bescherming van de kwaliteit van het water, bescherming van wilde dieren en de biodiversiteit, de strijd tegen dierziekten of de risico’s verbonden aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen. "De boer en tuinder moet zich aan steeds meer en steeds striktere voorschriften houden," aldus het rapport.

Grote bureaucratie nodig voor handhaving

In het rapport wordt ookaangetekend dat er een grote bureaucratie nodig is voor de handhaving. De senatoren hekelen vooral 'de tendens van de Franse regering om de Europese normen die worden afgesproken in het kader van het landbouwbeleid nog eens te verzwaren'.

"Elke keer als er een nieuw voorschrift bij komt, op het gebied van de gezondheid, het milieu of sociale omstandigheden, dan moet de boer er tijd en geld aan besteden. Hij kan die kosten maar zelden terughalen bij zijn afnemers, gezien de onevenwichtige situatie in de commerciële verhoudingen. Vaak vormt het regelwoud ook een reden voor boeren om er mee te stoppen of voor anderen om er juist niet mee te beginnen."

Of registreer je om te kunnen reageren.