Home

Nieuws 11 reacties

Wolf wandelt over grasland in Twente

Er is weer een wolf gezien op Nederlandse bodem.

Vanmorgen zag een boer tijdens het kunstmeststrooien een wolf over het grasland lopen in het buitengebied van het Twentse dorpje Beuningen. De veehouder, die anoniem wenst te blijven, dacht aanvankelijk dat het om een hond ging. Al snel zag hij dat het een wolf was en maakte foto's (zie onderaan dit artikel).

Echt een wolf

Wolvenexpert Roel Korbee van Staatsbosbeheer laat in een reactie weten op Tubantia.nl dat het inderdaad om een wolf gaat. In juni 2014 werd in het buitengebied van het nabij gelegen stadje Ootmarsum ook een wolf gezien. Toen was het volgens hem nog te vroeg om te zeggen dat de wolf terug is in Nederland. "Waarschijnlijk is dit een wolf die zijn territorium in Duitsland heeft en een uitstapje naar Nederland heeft gemaakt", aldus Korbee destijds. Dit is waarschijnlijk ook het geval bij de wolf die vandaag is gespot.

Vorig jaar werd een wolf gezien in het Drentse Noord-Sleen.

Gemeente wil gesprek met Natuurmonumenten

Burgemeester Michael Sijbom van de gemeente Losser, waar Beuningen onder valt, laat weten niet verrast te zijn met de komst van de wolf in zijn gemeente en wil maandag een gesprek hierover met Natuurmonumenten. Tevens gaat hij bellen met het ministerie van Economische Zaken. "Het was een kwestie van tijd dat de wolf hier gespot zou worden", zegt Sijbom.

De burgemeester verwacht niet dat de wolf in de omgeving van Beuningen zal blijven. "Het leefgebied is hier te klein. Ik verwacht dat het om een solist gaat. De kans dat je oog in oog komt te staan met een wolf is zeer klein. Schade voor de agrarische sector is minimaal", aldus Sijbom. Op het gemeentehuis is er geen paniek. "Nee hoor. Belangrijk is om goed te communiceren. Wie vragen heeft weet ons wel te vinden", aldus de burgemeester.

Wolvenconferentie

Vier jaar geleden was Sijbom betrokken bij een conferentie over de wolf in het nabij gelegen dorp De Lutte met staatssecretaris Bleker. Toen werd er nog lacherig over gedaan weet Sijbom zich nog goed te herinneren.

Bleker liet tijdens de conferentie weten dat er geen beleid of geld vrij wordt gemaakt om de wolf te beschermen. Op de conferentie waren vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, de jagersvereniging en LTO Noord. Duitse wolfdeskundigen waren er ook.

Sijbom zegt dat er nu wel draaiboeken klaarliggen in Den Haag hoe te handelen als een wolf in Nederland wordt gezien. "Hierin staat wat je zoal kunt verwachten als de wolf naar Nederland komt. Welke partijen betrokken zijn en wat je als overheid kunt doen. Communicatie is in dit geval heel belangrijk", aldus Sijbom.

Foto

 • <em>Foto's: Boerderij</em>

  Foto's: Boerderij

 • Wolf wandelt over grasland in Twente
 • Wolf wandelt over grasland in Twente
 • Wolf wandelt over grasland in Twente

Laatste reacties

 • boer drenth

  Wat gaat de overheid doen . En wat gaan de zogenaamde betrokken partijen doen. Dit zijn ook weer mensen die zich zelf benoemd hebben en zich weer heel belangrijk vinden. Nou ze doen niks aan de wolven net zo min als aan de DASSEN de VOSSEN de Marters en nog veel meer rovers. Veel geluk betrokken partijen. Laat me niet lachen.

 • Case1056

  kalende weilanden, dag weidevogels , nu de schapen ook maar binnenhouden!

 • koestal

  Zeg Roodkapje ,waar ga je heen,zo alleen ?

 • farmerbn

  Er wordt waarschijnlijk niks gedaan totdat zo'n wolf een kind oppeuzelt. Dan krijgt iedereen de schuld maar is het te laat. Dus gewoon meteen afwerken en klaar ermee.

 • Bennie Stevelink

  Op de site van Tubantia.nl staan hoofdzakelijk lyrische reacties. Ik heb twee nuancerende reacties geplaatst maar krijg meteen onder uit de zak. Men wil geen kwaad woord horen over de wolf.

 • J@gertje

  Bennie, ken je het spreekwoordelijke gezegde niet; als het kalf verdronken is?

 • veldzicht

  Waarom schieten ze dat beest niet gewoon af? Die jager verdient een lindje.

 • wienbemelmans

  De jagers er op af en opgeruimd,komt er ook geen ellende van.

 • wienbemelmans

  De jagers erop af en de zaak is opgelost.

 • Jan van het Zand

  Tis een uitvergroot konijn...

 • ed12345

  Jan van het zand Das ene goeie !!! Stevelink Al die actievelingen wat ze verdienen een harde schop onder hun kont ze hebben er nog NOOIT een in het wild gezien op pakweg 10 meter Ik ben er wel eens naar toegelopen wel met het geweer in de hand het was in de zomer maar ik denk dat ik (toch wel een beetje zenuwachtig )dat ik op ong 20 meter van die 2 af was toen ze rustig omdraaide en naar het bos liepen In de winter had ik dat toch niet zomaar gedaan dan moeten zij harder werken om de maag gevuld te houden

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.