Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Vogelbescherming ziet weidevogelplan mislukken

De Vogelbescherming heeft er weinig vertrouwen in dat het Plan van Aanpak Weidevogels ergens toe leidt.

In een brief aan de staatssecretaris zegt directeur Wouters dat de plannen zoals ze nu op tafel liggen geen soelaas bieden voor de weidevogelpopulaties.

Volgens Wouters ontbreekt het aan duidelijke ambities voor de omvang van de verschillende populaties, en is er geen actieprogramma met financiële onderbouwing en duidelijke regie.

Plan volgende maand verwacht

De Vogelbescherming is een van de partijen die aan tafel zit bij het overleg over een plan van aanpak. Inmiddels zijn 6 conceptversies van een plan op tafel gekomen. Staatssecretaris Martijn van Dam kondigde vorige week aan dat hij verwacht volgende maand met een plan te komen. Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat Van Dam aankondigde samen met provincies, agrarische collectieven en natuurorganisaties een plan van aanpak op te stellen. Een netwerk van veertig agrarische collectieven zou daarin een belangrijke rol gaan spelen.

‘Samenwerking levert meer op dan dwingende voorschriften’

De Vogelbescherming vindt dat Van Dam zelf de touwtjes strak in handen moet houden. De staatssecretaris vindt echter dat het natuurbeleid, dat vooral bij de provincies is neergelegd, ook op dat niveau moet worden uitgevoerd en gecontroleerd. Hij acht een landelijk programma voor de weidevogels niet nodig. En in de verhouding tussen rijk en provincies past het niet om dwingende doelstellingen op te leggen aan provincies, grondeigenaren en gebruikers. Samenwerking levert meer op dan dwingende voorschriften, meent Van Dam.

Teleurstelling over reactie Van Dam

GroenLinks in de Tweede Kamer heeft teleurgesteld gereageerd op de reactie van de staatssecretaris (pdf). Een aantal voorstellen uit de nota Vogels de weide wereld in van Kamerlid Rik Grashoff legt hij naast zich neer. Grashoff stelt vast dat Van Dam de natuur geen prioriteit geeft. “Voor de natuur is geen extra geld, ondanks de noodzaak om de natuur in Nederland te versterken en ondanks de zorgwekkende toestand van onze weidevogels.”

Beheer
WP Admin