Home

Nieuws

Voedselprijzen op hoogste waarde in een jaar

De graanprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO daalde sinds juli 3%. Maar de indexen van suiker, zuivel, vlees en plantaardige olie gingen omhoog.

De voedselprijsindex van de FAO steeg in augustus naar 165,6 punten en dat is drie punten hoger dan in juli. Augustus noteerde de hoogste waarde sinds mei vorig jaar. Alle prijzen voor basisproducten stegen, met uitzondering van die voor graan.

De graanprijsindex daalde sinds juli 3%. Oorzaak is de goede oogst van tarwe en mais op het noordelijk halfrond.

De suikerprijsindex is afgelopen maand met 2,5% gestegen en bereikte de hoogste stand sinds oktober 2012. De suikerprijsindex is maar liefst 75% hoger dan vorig jaar. Achtergrond hiervan is een stijging van de Braziliaanse munt, de Real, en de verwachting van wereldwijde krapte aan suiker in het komende seizoen.

Omslag in marktsegment

De zuivelprijsindex ging 8,6% omhoog. Vergeleken met vorig jaar is de stijging 14%. Vooral de prijzen voor kaas, vollemelkpoeder en boter stegen. Dit betekent een omslag in het marktsentiment, aldus de FAO. Dat is ondermeer te danken aan de dalende productie in Europa, gecombineerd met een dalende exportverwachting vanuit Australië en Nieuw-Zeeland.

De vleesprijsindex steeg met niet meer dan 0,3% en is daarmee nog altijd 5% lager dan in augustus vorig jaar. Rundvleesprijzen dalen, die voor schaap, varken en kip stijgen iets. De zwakke prijsontwikkeling bij rund komt door herstel van de productie in de Verenigde Staten.

Prijsherstel voor plantaardige olie

De prijzen voor plantaardige olie gingen met 7,4% omhoog sinds juli naar 169,1 punten. Dat betekent prijsherstel na de daling in de drie maanden daarvoor. De achtergrond hiervan is tegenvallende oogst in Maleisië, in combinatie met gestegen vraag uit belangrijke afnemers in China en de Europese Unie. De internationale prijzen van koolzaadolie stegen ook, als gevolg van lagere oogstvooruitzichten in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.