Home

Nieuws

Verpakking met melkeiwit afbreekbaar en eetbaar

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) werkt aan een nieuw verpakkingsmateriaal op basis van melk. Dat is niet alleen afbreekbaar, maar ook gewoon eetbaar. In de zogenoemde caseïne-coating ziet USDA een ideale nieuwe verpakking

De conventionele plastic verpakkingen rond kaas, vlees en andere voedingsmiddelen zorgen niet alleen voor een berg afval, ze zijn ook niet zo goed in het vers houden van de producten die ze beschermen. Bovendien lekken sommige plastics hormoonverstorende stoffen in het voedsel.

Bio-afbreekbaar

Het sleutelelement in de nieuwe coating is het melkeiwit caseïne, dat gemengd wordt met water en over een dunne film wordt uitgespreid. Toevoeging van glycerol en pectine zorgden voor meer structuur en flexibiliteit. Het nieuwe materiaal is volgens de onderzoekers tot 500 keer beter in het weghouden van zuurstof.

"De film is een erg krachtige barrière voor zuurstof en vermijdt zo dat het voedsel slecht wordt", zegt hoofdonderzoeker Peggy Tomasula. Ook is het materiaal perfect bio-afbreekbaar, en wordt het mogelijk om er extra stoffen aan toe te voegen, zoals vitamines of smaakstoffen.

Eindeloze mogelijkheden

"De mogelijkheden zijn eindeloos", zegt co-auteur van het betreffende onderzoek Laetitia Bonnaillie. "We zijn verschillende toepassingen aan het testen, zoals individuele verpakkingen die mee opgegeten kunnen worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.