Home

Nieuws 14 reacties

Verkoop Vion: onvermijdelijk maar pijnlijk

Als Vion niet meer in boerenhanden is, betekent dat op termijn het einde van een sterke varkenshouderij. Dat zegt 'coöperatieprofessor' Gert van Dijk van Nyenrode Business University in een reactie.

De eventuele verkoop van Vion-aandelen door ZLTO ligt gezien de situatie van beide organisaties volgens hem wel voor de hand.

ZLTO is indirect de eigenaar van Vion, dat zegt voor groei geld nodig te hebben. Daarbij liggen alle opties open, aldus ZLTO.

'Verkoop aandelen is beter'

Volgens Van Dijk, die lang directeur was van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR), is verkoop van aandelen voor beide partijen beter. ZLTO heeft van haar aandeelhouderschap financieel geen plezier meer, terwijl Vion zonder extra geld geen volgende stappen kan zetten. Extra geld dat de bank niet geeft en ZLTO niet heeft.

'Een lagere varkensprijs is strategisch soms noodzakelijk'

De ZLTO zit bovendien in een spagaat, omdat Vion wel van boeren is maar geen coöperatie. "Enerzijds wil ZLTO een zo hoog mogelijke varkensprijs voor boeren maar voor de financiële gezondheid van Vion is, strategisch gesproken, soms het tegenovergestelde noodzakelijk. Het is lastig uit te leggen, zeker als het met zowel het bedrijf als varkenshouders niet goed gaat", zegt Van Dijk.

Het maakt volgens hem wel veel uit aan wie de aandelen worden verkocht. Van Dijk: "Als een andere Europese slachterij Vion koopt, kan dat minder concurrentie bij de aankoop van varkens betekenen en dat is voor boeren slecht. Het beste is een partij van buiten of een financiële partij."

Coöperatievorming

Coöperatievorming lijkt Van Dijk onmogelijk. Eind jaren negentig, bij het ontstaan van Vion, is daarover gesproken. "De gedachte was dat de kosten enorm dalen als je werkt met vaste leveranciers en een prijs die gebaseerd is op een lange termijngemiddelde. De voordelen kunnen voor 60% of 70% naar de boer gaan, en voor het overige deel naar het bedrijf."

'Verkoop Vion zou einde betekenen van oude droom'

Het bedrijf was bang minder slagvaardig te worden en het berekenen van voordelen bleek lastig, aldus Van Dijk. Nu zou dat anders zijn, denkt hij. "Maar de boeren zijn, vergeef me de beeldspraak, uitgemolken. Het is de vraag wie erin zou willen en kunnen stappen."

Volgens Van Dijk betekent een verkoop van Vion vrijwel zeker het einde van een oude droom die aan de basis van Vion lag. De toenmalige topman Daan van Doorn geloofde dat een sterke slachterij inclusief de lucratieve verwerking van slachtbijproducten noodzakelijk was om in Nederland een sterke vleesindustrie, ook qua kennis en kunde, op te zetten.

'Verkoop is een volgende stap in de afbraak van wat een sterk vleescomplex had kunnen worden'.

'Als Vion in buitenlandse handen komt, wordt Nederland een wingewest'

Inmiddels is het slachtbijproductenbedrijf uit noodzaak verkocht aan het Amerikaanse Darling, evenals een groot succesvol vleeswarenbedrijf. Als Vion in buitenlandse handen komt, wordt Nederland een winstgewest. "Een buitenlandse partij zal waarschijnlijk niet de toewijding aan de sector hebben die een Nederlandse partij heeft. Verkoop is een volgende stap in de afbraak van wat een sterk vleescomplex had kunnen worden.”

Laatste reacties

 • fransderondhoeven

  met dank aan daan van doorn en consort

 • John*

  verder inkrimpen en met de opbrengsten een gezonde slachterij overhouden. Het wordt hier weer gezegd VION kan niet meer betalen voor de varkens omdat de eigen toko overeind gehouden moet worden. Stel er worden twee cooperaties opgericht. ik neem nu als voorbeeld een star-pigs en green-pigs en die nemen samen VION groenlo over. Dan blijft boxtel over voor de bulk slacht. Ook boeren die bulk blijven produceren hebben belang bij een stabiel kanaal. En nemen ook een belang in VION boxtel.. Runderslacht als aanvulling bij Van Drie of Campina erbij en de slachterijen in Duitsland de komende jaren uitmelken en in sterfhuis zetten. Westfleish en tonnies nemen daar de productie in efficente slachterijen wel over. Iedereen gelukkig.

 • miniatuur

  het lijkt wel zo te lezen dat er onderdelen van Vion verkocht moeten worden, zodat de varkenshouders weer kunnen inleveren op de varkensprijs om een nieuwe runderslachterij te kunnen financieren

 • Farmer4life2

  Je wist dat dit verkeerd ging..... het verkopen van winstgevende ondernemingen zoals rendac, waar nota bene een monopolie is.

  Pure wanbeleid, rente is nog nooit zó laag geweest.

  Toekomst? Alle NL varkens gaan geslacht worden door Duitse slachterijen.

 • yep

  ik heb nooit gemerkt dat het in boerenhanden was, dus veel verschil zal het niet uimaken.
  ik vind het vooral jammer dat rendac verkocht is, hebben ze iets dat geld opbrengt moeten ze het verkopen.......
  Het lijkt er sterk op dat boerenbestuurders niet in staat zijn om zulke miljardenbedrijven te runnen. Misschien moeten we daar eens over nadenken. Zijn de mensen die het pluche bekleden wel capabel voor deze functies

 • brandy

  Ik hoor het Daan v Doorn nog zeggen,;Als je nu niet op de trein stapt (vion) dan heb je geen toekomst.
  Het is de trein naar de ondergang.

 • farmerbn

  Slecht beleid bij de top. Ze hadden rendac nooit mogen verkopen. Er waren en zijn misschien nog steeds veel te veel inproductieve medewerkers bij vion. Allemaal een auto met telefoon en een best salaris. Eigenlijk zijn de (meng)voerproducenten verplicht om vion over te nemen. Immers geen vion, ook geen voer meer nodig.We kopen straks ons vlees in Duitsland.

 • HJ O R

  Mengvoerproducenten Vion overnemen??
  ForFarmers kan het hoofd nu al niet boven water houden!!

 • a.van.hoof1

  De grootheidswaanzin van Daan van Doorn en het wanbeleid van de directie en niemand anders heeft Vion naar de kloten geholpen. Grampian alleen al heeft 800 miljoen gekost. 30.000 euro per ZLTO lid!!!! En de raad van Commissarissen kroop er op hun blote knieën achteraan. Bedankt

 • a h m r
  ik hoor van doorn nog zeggen ais je de varkens niet bij vion levert ben je over 10 jaar geen varkensboer meer ligt de waarheid dadelijk misschien andersom

 • ajthijsen1

  Als we op deze manier met boeren om blijven gaan qua regelgeving,onkosten en prijs blijft er toch geen boer over en ben je ook geen slachterijen meer nodig

 • Jan van het Zand

  Vion zet een nieuwe rundveeslachterij in Friesland.
  Vion zet in op conceptvlees, o.a. in Groenlo.
  Vion is géén échte coöperatie.
  Varkenshouders hebben er belang bij.
  Melkveehouders niet?
  Mengvoederfabrikanten hebben er belang bij?
  Is het niet tijd dat Vion een échte coöperatie wordt?
  Kortom: Melkfabrieken, voederfabrieken én boeren hebben er belang bij in Nederland.
  Of gaan we kijken hoe succesvol Danone is na aankoop van ons Nederlandse Nutricia.... En Darling USA met onze Rendac Son...., waarna de afzet van kadavers voor elke boer veel duurder werd.....

 • mr X

  Opnieuw komt er een bedrijf in Duitse (Tönjes) handen. Wie zijn voorgegaan: Esbro, Probroed, Agromix, Ter Heerdt, Plukon (deels, wordt meer). Het wordt allemaal interessanter..........

 • janoomen_hetnet@hetnet.nl

  Vion zou met ons cooperatief gespaard geld de grootste Europese speler worden en de boeren en hun lijders geloofden erin , oei wat een puinhoop
  ZLTO zeer langzaam ten onder

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.