Van Dam: concurreer op innovatie, niet op kostprijs - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Van Dam: concurreer op innovatie, niet op kostprijs

De Nederlandse land- en tuinbouw moeten zich richten op innovatieve productie, die duurzaam en efficiënt tot stand komt. Dat zegt EZ-staatssecretaris Van Dam. Nederlandse ambassades krijgen instructie om zich daarop te richten.

De Nederlandse land- en tuinbouw moeten zich richten op innovatieve productie, die duurzaam en efficiënt tot stand komt. Op die manier kan Nederland zich onderscheiden op de internationale markten, zegt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Nederlandse ambassades krijgen instructie zich daarop te richten. Producten die afdoen aan het duurzame imago, zullen niet in de diplomatieke etalage worden gezet. De ambassades zullen zich sterk inzetten om veterinaire en fytosanitaire handelsbelemmeringen te slechten. Volgens Van Dam heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een cruciale rol om buitenlandse afnemers het vertrouwen te geven in de veiligheid van Nederlandse producten.

Agrarische producten die afdoen aan het duurzame imago, zullen in het buitenland niet in de diplomatieke etalage worden gezet.

Excellent ondernemerschap

De Nederlandse land- en tuinbouw kenmerken zich door productie in een dichtbevolkte en kwetsbare omgeving. De oplossingen die in Nederland worden gevonden in samenwerking tussen ondernemers, burgers, industrie, overheid en kennisinstellingen, kunnen bijdragen aan de Nederlandse exportpositie. Voortdurend bedenken we nieuwe oplossingen om efficiënter en gezonder voedsel te kunnen produceren, te verwerken en zonder verlies van kwaliteit naar onze afnemers te brengen, in binnen- en buitenland. Het vraagt een dagelijkse inspanning en excellent ondernemerschap om deze kracht te behouden”, aldus de bewindslieden in hun brief aan de Tweede kamer.

Export ‘zal het van kwaliteit moeten hebben, niet van laagste kostprijs’

De export van Nederlandse producten zal het moeten hebben van de kwaliteit en niet van de laagste kostprijs, aldus Van Dam. “In Nederland zijn grond en arbeid relatief duur (…). Prijs blijft altijd relevant en daarom blijft het van belang onze hoge productiviteit en efficiëntie te waarborgen. (…).”

‘Produceren met respect voor natuur en leefomgeving’

De export moet zich meer richten op agrarische kennis en technologie. Van Dam wijst daarbij naar de veranderingen in de landbouwpraktijken in de wereld en het veranderende voedselpatroon. Van Dam zegt dat hij in contacten met buitenlandse collega’s ervaart dat er heel veel belangstelling is voor de Nederlandse kennis en technologie. “We kunnen wereldwijd onze bijdrage vergroten aan een voedselaanbod dat gevarieerd, veilig en gezond is, en geproduceerd kan worden met respect voor de natuur en de leefomgeving.”

Minder gebruik antibiotica

Volgens Van Dam zijn er in de Europese Unie steeds meer consumenten die oog hebben voor de kwaliteiten en gezondheid van de Nederlandse producten en van de duurzame productiemethoden. Hij noemt de vermindering van het antibioticagebruik in de veehouderij als een mooi voorbeeld. “Nederland moet een koploper willen zijn in kwaliteit; onze toekomst is niet gelegen in de op een allerlaagste kostprijs gebaseerde productie die voor een spotprijsje op de onderste schappen van de hypermarkt komt te liggen.”

Beheer
WP Admin