Home

Nieuws 10 reacties

Van Dam: concurreer op innovatie, niet op kostprijs

De Nederlandse land- en tuinbouw moeten zich richten op innovatieve productie, die duurzaam en efficiënt tot stand komt. Dat zegt EZ-staatssecretaris Van Dam. Nederlandse ambassades krijgen instructie om zich daarop te richten.

De Nederlandse land- en tuinbouw moeten zich richten op innovatieve productie, die duurzaam en efficiënt tot stand komt. Op die manier kan Nederland zich onderscheiden op de internationale markten, zegt Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Nederlandse ambassades krijgen instructie zich daarop te richten. Producten die afdoen aan het duurzame imago, zullen niet in de diplomatieke etalage worden gezet. De ambassades zullen zich sterk inzetten om veterinaire en fytosanitaire handelsbelemmeringen te slechten. Volgens Van Dam heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een cruciale rol om buitenlandse afnemers het vertrouwen te geven in de veiligheid van Nederlandse producten.

Agrarische producten die afdoen aan het duurzame imago, zullen in het buitenland niet in de diplomatieke etalage worden gezet.

Excellent ondernemerschap

De Nederlandse land- en tuinbouw kenmerken zich door productie in een dichtbevolkte en kwetsbare omgeving. De oplossingen die in Nederland worden gevonden in samenwerking tussen ondernemers, burgers, industrie, overheid en kennisinstellingen, kunnen bijdragen aan de Nederlandse exportpositie. Voortdurend bedenken we nieuwe oplossingen om efficiënter en gezonder voedsel te kunnen produceren, te verwerken en zonder verlies van kwaliteit naar onze afnemers te brengen, in binnen- en buitenland. Het vraagt een dagelijkse inspanning en excellent ondernemerschap om deze kracht te behouden", aldus de bewindslieden in hun brief aan de Tweede kamer.

Export 'zal het van kwaliteit moeten hebben, niet van laagste kostprijs'

De export van Nederlandse producten zal het moeten hebben van de kwaliteit en niet van de laagste kostprijs, aldus Van Dam. "In Nederland zijn grond en arbeid relatief duur (...). Prijs blijft altijd relevant en daarom blijft het van belang onze hoge productiviteit en efficiëntie te waarborgen. (...)."

'Produceren met respect voor natuur en leefomgeving'

De export moet zich meer richten op agrarische kennis en technologie. Van Dam wijst daarbij naar de veranderingen in de landbouwpraktijken in de wereld en het veranderende voedselpatroon. Van Dam zegt dat hij in contacten met buitenlandse collega's ervaart dat er heel veel belangstelling is voor de Nederlandse kennis en technologie. "We kunnen wereldwijd onze bijdrage vergroten aan een voedselaanbod dat gevarieerd, veilig en gezond is, en geproduceerd kan worden met respect voor de natuur en de leefomgeving."

Minder gebruik antibiotica

Volgens Van Dam zijn er in de Europese Unie steeds meer consumenten die oog hebben voor de kwaliteiten en gezondheid van de Nederlandse producten en van de duurzame productiemethoden. Hij noemt de vermindering van het antibioticagebruik in de veehouderij als een mooi voorbeeld. "Nederland moet een koploper willen zijn in kwaliteit; onze toekomst is niet gelegen in de op een allerlaagste kostprijs gebaseerde productie die voor een spotprijsje op de onderste schappen van de hypermarkt komt te liggen."

Laatste reacties

 • .....

  Onzin, China kiest nu al Nederlands melkpoeder omdat het van topkwaliteit is.
  En ook wat er er nu voor een appel en een ei in de supermarkt schappen ligt is van topkwaliteit.

 • Tinus1

  Onder welke steen heeft deze beste man gezeten de laatste 30 jaar? Iedereen die een beetje (landbouw) economie kent weet dat voor innovatie in begin iets betaald wordt door een kleine (vermogende) groep consumenten maar dat dit weg ebt. Onderscheiden in smaak en beleving houd het langer vol, maar dan is het nog steeds een groot gedeelte kostprijs , zeker voor de grote groep producenten of wij en onze politieke leiders dit leuk vinden of niet!!
  Iedereen gaat de leiders in produktie achterna, waardoor de kostprijs ook in die projecten weer leidend wordt. De wereld is, helaas voor van Dam, geen plan-economie zoals de PvdA wellicht leuk zou vinden.

 • John*

  degene die nu een supermarkt opent en alles volgens europese richtlijnen inkoopt krijgt gratis promotie van wakker dier en loopt binnen :0

 • Farmer4life2

  Links lullen, rechts vullen...
  Wat is van Dam een aap zeg, laat hem aub teruggaan waar die vandaan kwam. 0.0% toevoeging

 • deB.


  Bah, wanneer stopt dat geleuter van zo'n nobody van 10 hoog uit Eindhoven!!
  Die een 4 daagse ipv 5 daagse werkweek voorstelde...

  Hij weet niet waar hij over praat , verschrikkelijk is het..

 • info36

  Dat ze zoiets op landbouw hebben gezet zegt genoeg over dit kabinet.

 • Eminem2010

  Innovatie is een woord dat ik zeg als het niet lukt op de wc ! Geen enkele sector is zo geëvolueerd als de landbouw sector de afgelopen 50 jaar en wat heeft het ons gebracht dat we de rekeningen van het oude niets een kunnen betalen laat staan geld hebben om dingen uit te proberen fouten te maken. En nu niet met het kip en het ei verhaal komen want eerst moet er geld verdiend worden en dan komt die innovatie van zelf!

 • 344412

  We tellen de dagen af....wegwezen, we ZIJN innovatief, maar verdienen niks. Is dat PvdA?

 • DJ-D

  Een duidelijke visie voor het algemeen belang daar zit je voor. De rest doen de boeren en agribusiness wel.

 • Almagro

  Wat een geleuter voortkomend uit onwetendheid en onkunde. "de Nederlandse land en tuinbouw moet zich richten op innovatie"
  Vanuit de gehele wereld komt men hier naar toe of vraagt men kennis en producten voortkomend uit onze sector. Maar wanneer we politici van dit kaliber houden zal het de sector vergaan als zijn PVDA : gemarginaliseerd en gereduceerd tot een schim van wat het ooit was. Met dit verschil : Van Dam wacht een riante wachtgeld regeling en de rest moet maar zien of anders rest de bijstand.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.