Van Dam: boer ondersteunen zodat hij zelf beter inkomen kan halen - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Van Dam: boer ondersteunen zodat hij zelf beter inkomen kan halen

Staatssecretaris Martijn van Dam zet zijn beleid om het landbouwbeleid beter, natuurlijker en eerlijker te maken door. Dat zegt hij bij de presentatie van de kabinetsplannen op Prinsjesdag.

Van Dam vindt het actieplan voor de varkenshouderij een mooi voorbeeld voor het verbeteren van de sector. “We kijken of we via Europees geld hier nog een schepje bovenop kunnen doen”, zegt hij.

Vanuit het oogpunt van natuurlijker, gaat Van Dam een aantal pilots beginnen met natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. Eerlijker gaat over een eerlijkere prijs voor de boer. “Dat is een van de moeilijkste. We proberen boeren te ondersteunen in hun ondernemerschap om meer onderscheidende kwaliteit te produceren en te innoveren. Eerlijker is ook dat de consument meer informatie heeft over het product”, aldus Van Dam. Via de voedselagenda trekt het kabinet €20 miljoen uit voor meer transparantie over voedsel en betere voedseleducatie aan de jeugd.

Om innovatie te stimuleren wordt dit najaar een Voedselinnovatiefonds in het leven geroepen, gevuld met €6 miljoen overheidsgeld aangevuld met €6 miljoen vanuit de private sector.

Inkomen boer

In reactie op de breed gedragen wensen van de Tweede Kamer om iets aan het inkomen van de boer te doen, zegt Van Dam dat de boer als ondernemer hier zelf keuzes moet maken. “Het begint ermee dat de overheid of de politiek het inkomen van de boer niet kan vergroten. De vraag is hoe we boeren kunnen ondersteunen om ervoor te zorgen dat ze er zelf in slagen om meer inkomen te realiseren”, zegt Van Dam.

Koppositie landbouw behouden

Van Dam gaat ervan uit dat hij – ondanks de verkiezingen in maart – nog wel een jaar staatssecretaris zal zijn. Hij zou in een nieuw kabinet graag terugkomen als landbouwbewindsman. “We zijn op dit moment koploper in de wereld als het om landbouw en voedsel gaat. Om die koppositie te behouden zullen we in beweging moeten blijven. Daarvoor zullen we met zijn allen samen ontwikkelingen moeten maken. Ik probeer een begin te maken van die beweging waarvan ik denk dat hij nodig is. Niet alleen omdat de consument en de samenleving daar om vragen, maar ook omdat de internationale markt erom vraagt.”

Beheer
WP Admin