Home

Nieuws 14 reacties

Van Dam: Nederland kan leren van Argentijnse biologische landbouw

Nederland kan leren van de Argentijnse landbouw. Vooral op het gebied van teeltwijzen zonder grondbewerking (no tillage) en op het terrein van biologische productiemethoden kan Nederland wat opsteken van het Zuid-Amerikaanse land.

Dat zei staatssecretaris Martijn van Dam dinsdag bij een seminar over agrologistiek en waterinfrastructuur in Argentinië.

Van Dam zegt dat er al succesvolle samenwerkingsverbanden bestaan, zoals bij voorbeeld op het gebied van de teelt van pootaardappelen. Daarnaast zou Nederlandse kennis van betekenis kunnen zijn om laaggelegen gebieden in Argentinië te beschermen tegen overstromingen. "Voedsel en water zijn de peilers van onze beide economieën. Ze vormen de sleutel naar een duurzame en voorspoedige toekomst", vindt de staatssecretaris.

Laatste reacties

 • koeboertje

  Van Dam heeft het toverwoord " biologisch" weer horen vallen in argentinie,
  als tegenwoordig ergens biologisch voorstaat lijkt het wel altijd beter dan gangbaar te zijn.

  N.B. ik ben beslist niet tegen biologisch maar in de algemene opinie wordt alles wat niet biologisch is voor slecht en fout uitgemaakt

 • boer drenth

  In de jaren 1950 1960 was alles biologisch. Waarom is alles toen veranderd. Waarom werd vanaf toen het zaaizaad ontsmet. waarom werden de aardappelen gespoten tegen phytopthora. Waarom bietenzaad ontsmetten. waarom moet het graan 2tot 4 keer gespoten worden. waarom moeten de bieten ook al 3 tot 4 keer gespoten worden tegen bladschimmels. Ze gaan toch niet voor de lol onkosten maken , want het kost handen vol geld. Waarom zijn er al die medicijnen gekomen voor de mens. Ik vraag het mij af. Allemaal de groeten.

 • agratax(1)

  Argentijnen zijn dol op RoundUp Ready gewassen, zodat No Till voor hen geen onkruid problemen met zich mee brengt. van Dam zal een hele aardige man zijn, maar of hij veel van de achtergronden van verschillende landbouwpraktijken kent. Is voor mij een hele grote vraag.

 • tonny60

  laat hem daar blijven

 • farmer135

  hoe zit het eigenlijk met antibiotica gebruik in argentinie

 • kleine boer

  Wat was er ook al weer met Argentijns rundvlees.... juist ja vol hormonen was het

 • koestal

  In Argentinië hebben ze heffingen op export van landbouwprodukten ,dat zal van Dam goed uitkomen

 • putten

  we wonen en werken in Nederland , niet in Argentinië. je moet geen appels met peren vergelijken.

 • Schaap1975

  wekelijks maakt van Dam wel een ongepaste uitspraak over de groep ondernemers welke hij vanuit de politiek moet vertegenwoordigen/verantwoorden. Het is echt triest om dit artikel te lezen. En niet alleen dit artikel de laatste tijd is dit al. Ik weet niet van Dam wil bereiken maar als iedereen biologisch wordt zal het in Nederland nog wel meevallen dat mensen dood gaan van de honger. Maar in andere minder welvarende landen kunnen mensen niet gevoed worden en zullen miljoenen mensen sterven. Is dit nou zo sociaal van de PVDA vertergenwoordiger??? Ook niet alleen mensen zullen er sterven maar duurzaamheid is ver te zoeken bij biologische landbouw. Duurzaam betekend dat er zo min mogelijk tropische regenwoud gekapt mag gaan worden. Als iedereen biologische word in de wereld zal toch het tropische regenwoud eraan gaan. Vooral als iemand de keuze heeft of 25 bomen kappen en zelf voedsel verbouwen of je kinderen of jezelf dood laten gaan van de honger en de bomen besparen. Ik kan je wel zeggen dat de keuze voor deze mensen niet zo moeilijk is!!
  Laten we maar helemaal niet spreken over de co2 foodprint bij biologische landbouw. En even voor de goede orde biologisch is een mooie niche markt waar een aantal ondernemers een goede boterham mee kunnen verdienen, ik gun ze dit ook.

 • Schaap1975

  Maar ga niet zo dom zitten praten dat iedereen het moet worden. Als je iets zinnigs wil praten ga het dan over voeselveiligheid, antibiotica, hormonen, Round up, megabedrijven, eenvoudige regelgeving enz. praten!!

 • BO(skabout)ER

  Het is echt een puinhoop in den Haag dat we met zo'n man zitten opgezadeld.

 • a van Gerwen

  @koeboertje, dat is inderdaad een gevaarlijke ontwikkeling. De reguliere landbouw, zeker95% van het produktietotaal, wordt op den duur als iets waardeloos en slecht weggezet t.o.v. biologisch, terwijl er toch een hoop haken en ogen kleven aan biologische landbouw, iets is waar men steeds voor weg kijkt.

 • A1967

  Dit gaat helemaal niet over de vraag gangbaar of biologisch. Dit gaat erover dat deze meneer totaal geen interesse heeft in de Nederlandse landbouw maar een volgende periode staatsecretaris wil worden en nu de schijn wil ophouden dat hij overal verstand van heeft.

 • Henk Tennekes

  Als hij wat van Argentinië wil leren, had van Dam zich voor een verbod op glyfosaat moeten uitspreken

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.