Home

Nieuws 8 reacties

Van Dam: Alle aanvragen betalingsrechten 2015 afgehandeld

Alle aanvragen 2015 voor betalingsrechten waren voor 15 juli 2016 afgehandeld. Ook waren alle betalingen gedaan, met uitzondering van 8 boeren waarvan geen rekeningnummer bekend was.

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in antwoord op vragen van Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP). Dijkgraaf stelde vragen naar aanleiding van berichtgeving van Boerderij dat een deel van de bedrijfstoeslag 2015 op 15 juli nog niet uitbetaald was.

Begripsverwarring

Volgens Van Dam is sprake van 'begripsverwarring'. RVO.nl heeft volgens de staatssecretaris de 'aanvragen voor uitbetaling van betalingsrechten voor 15 juli 2016 volledig afgehandeld. Dit betekent dat 50.215 relaties een beslissing op de aanvraag hebben ontvangen, een toewijzing en betaling of een afwijzing'.

Volgens Van Dam is het beschikbare budget van €749 miljoen niet volledig uitbetaald vanwege een aantal redenen. Hij noemt een verplichte Europese korting (€8,7 miljoen) en een nationale plafondkorting van €5,3 miljoen. Verder zijn kortingen opgelegd wegens het niet voldoen aan voorwaarden (€5,4 miljoen). Het grootste bedrag, bijna €18 miljoen, betreft correcties van het aangevraagde bedrag, omdat niet is voldaan aan de voorwaarden.

SGP neemt geen genoegen met antwoorden

Elbert Dijkgraaf geeft in een eerste reactie aan geen genoegen te nemen met de antwoorden: "Verschillende boeren hebben wel een beschikking, maar nog geen geld vanwege een bezwaarprocedure", aldus Dijkgraaf.  "Veel boeren zitten in zwaar weer en hebben niks aan een papiertje. Ze hebben hard geld nodig." Dijkgraaf constateert dat Van Dam geld op de plank laat liggen: "Dat accepteren we niet en dat hopen we aan te kaarten bij het eerstvolgend debat over het Europees landbouwbeleid."

95% uitbetaald op 15 juli

In totaal was op 15 juli 2016 €712 miljoen uitbetaald. Dat is 95% van het budget. Volgens de staatssecretaris zullen betalingen vanwege gegrond verklaarde bezwaren en beroepen alsnog uit het budget worden betaald. Hij geeft niet aan wanneer de betalingen 2015 zijn afgerond. Hij verwacht voor 2016 een 'hoger bestedingspercentage dan over 2015'.

Laatste reacties

 • Ja ja

  Van dam zal zich beter moeten laten inlichten.
  Tot opheden hebben wij nog steeds geen reactie van rvo mogen ontvangen op ons bezwaar dat al vanaf begin 2016 loopt. Ook nog geen uitbetaling ontvangen. Ik verwacht dat wij niet de enigste zijn die nog geen geld hebben ontvangen of duidelijkheid hebben gekregen op het bezwaar van betalingsrechten 2015.
  Maak hier werk van Elbert Dijkgraaf het is volgens mij een zooitje bij rvo.

 • verhees

  Asten
  Ik heb ook nog geen reactie van rvo mogen ontvangen op ons bezwaar dat ook van begin 2016 loopt.

 • puinhoop

  Lees goed:WEL AFGEHANDELD, MAAR NIET UITBETAALD!!!!!!

 • Eminem2010

  Ja geen bericht over mijn jonge boeren subsidie gehad tot nu toe.

 • Ja ja

  Puinhoop er is niks afgehandeld. We hebben geen betalingsrechten toegewezen gekregen terwijl we hier wel gewoon recht ophebben. We voldoen aan alle voorwaarden maar we krijgen van rvo geen duidelijkheid over ons bezwaar.

 • maiskolf

  Terwijl de nieuwe Betalingsrechten al bijna weer kunnen worden uitbetaald!!!!
  Stelletje klungels daar bij RVO

 • willem sol

  Ook onze jonge boeren regeling is nog niet uitbetaald en het is al donderdag 22 september 2016

 • vanrens

  vanrens
  Ook ik hoor bij die 8 boeren waarvan de uitbetaling nog niet( volledig) is uitbetaald.Voor de afhandeling van het bezwaar is door RVO twee keer uitstel gevraagd,ik denk de gedachte is van uitstel komt afstel.
  Uitspraak is half Oktober.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.