Home

Nieuws 1 reactie

VVD heeft zorg over terugtrekkend waterschap

De VVD in de Tweede kamer is niet gelukkig met de beleidswijzigingen in het onderhoud van sloten in het waterschap Vechtstromen.

VVD-Kamerleden Barbara Visser en Helma Lodders stellen daarover vragen aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

Het waterschap Vechtstromen (een fusie van de Overijsselse waterschappen Velt en Vecht en Regge en Dinkel) wil het onderhouds- en schouwbeleid voor het gehele werkgebied gelijk trekken. Dat betekent dat grondeigenaren zelf verantwoordelijk worden voor het schoonhouden van kleine watergangen.

Verantwoordelijkheid naar grondeigenaar

Het waterschap blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van de hoofdwatergangen. Voor de kleinere sloten komt die verantwoordelijkheid te liggen bij de aangrenzende grondeigenaren.

Zorgen over waterschap bij Twentse boeren en bij LTO Noord

Overijsselse boeren hebben hun zorgen daarover geuit in de Twentse krant Tubantia. Ook LTO Noord heeft zorgen. De belangenorganisatie zal dat tot uiting brengen in een formele procedure bij het waterschap.

Lodders en Visser willen van de minister weten of er andere waterschappen zijn waar dezelfde problematiek speelt. Zij brengen de situatie in het zuiden van het land in herinnering, waar wateroverlast ontstond als gevolg van tekort schietend onderhoud, aldus betrokken boeren.

Eén reactie

 • parnas

  Bij DOD is het al zo dat de grond eigenaren zelf hun sloten moeten onderhouden.
  De sloten tussen de verschillende eigenaren zit nog schouw op. De andere zijn vervallen.
  Wel jammer dat daar niet meer de verplichting van schouw opzit want je ziet nu dat sommige de sloten niet meer doen, omdat het geen verplichting meer is.
  De hoofd watergangen worden door het waterschap schoon gemaakt al zou dat wel beter en vaker kunnen. Maar de natuur aan de water kant is belangrijker dan de doorvoer. We zien als grond eigenaren alleen maar toename van de waterschapslasten en daar zal nu ook eens paal en perk aan moeten worden gesteld.
  De stedelingen willen wel de lusten van droge voeten maar niet de lasten en laten we het over de natuurorganisaties maar niet hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.