Home

Nieuws 11 reacties

'Tijd rijp voor één landelijk mestverwerkingspercentage'

Het is de hoogste tijd dat er voor heel Nederland één mestverwerkingspercentage gaat gelden van 50. Dat is de stellige overtuiging van John van Paassen, voorzitter van coöperatie Demac en voormalig voorzitter van mestproducentencoöperatie Mestac.

Volgens John van Paassen zou één verwerkingspercentage enorm helpen om de overspannen mestmarkt tot rust te brengen. Dat vertelde hij deze week op het event Ondernemen in de varkenshouderij in Veghel. "We hebben in Nederland één mestmarkt, een markt van communicerende vaten. Het is daarom goed als voor iedereen een verwerkingspercentage van 50 zou gelden voor overschotbedrijven, ongeacht de diersoort.” Momenteel geldt in Overig een verwerkingspercentage van 10 en in Oost is dat 35. Volgens Van Paassen is het een misvatting dat in het gebied Overig bijna geen overschotbedrijven zitten. “Uitgedrukt in kilo’s fosfaat is het overschot in dat gebied net zo groot als in de intensieve gebieden.”

Voordelen verwerken grotere hoeveelheid mest

Het verwerken van een grotere hoeveelheid mest heeft volgens Van Paassen meerdere voordelen. De afzetprijs van onbewerkte mest kan fors dalen. Een prijs van €7 per kuub is volgens hem realistisch. Ook de prijs van het verwerken, kan daarmee omlaag. “Als er meer mest verwerkt wordt, is er vanzelf meer geld voor het verder ontwikkelen van mestverwerkingstechniek.” De veertig aangesloten varkenshouders bij Demac betalen momenteel €21 voor verwerking van mest bij Kumac in Deurne.

Volgens Van Paassen kan en gaat de prijs van verwerken met betere machines de komende jaren omlaag. Daarbij is vooral het verwerken van varkens- en pluimveemest interessant. “Rundveemest verwerken is per kilo fosfaat erg duur. Daarom is het beter als er volop varkens- en pluimveemest wordt verwerkt en dat deze boeren de VVO’s verkopen aan melkveehouders.”

John van Paassen op het Boerderij-event <a href="http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Ondernemen-in-de-varkenshouderij/">Ondernemen in de varkenshouderij</a>.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>
John van Paassen op het Boerderij-event Ondernemen in de varkenshouderij.
Foto: Koos Groenewold

Investeringen van grote bedrijven

Het liefst zou Van Paassen zien dat grote bedrijven als DSM en Philips geld steken in mestverwerkingstechniek, om zo sneller vooruitgang te boeken. Dat deze bedrijven dat niet doen, heeft volgens de mestverwerker van het eerste uur te maken met de wispelturige mestmarkt en de cowboys die er actief zijn. Dat maakt het voor die grote bedrijven lastig om een duurzaam businessmodel te bouwen rondom mestverwerking.

Van Paassen beseft dat hij met zijn oproep mensen tegen het zere been trapt. Toch is het volgens hem de hoogste tijd dat de stap wordt gezet. “Het mestprobleem wordt linksom of rechtsom opgelost. Het is alleen de vraag wie dat doet. “Het beste is dat er vanuit de agrarische sector zelf stappen worden gezet. “Als de overheid ingrijpt, is het maar de vraag wie er van u varkenshouder kan blijven", zo hield hij zijn publiek voor.

Verder uitte Van Paassen zijn zorgen over het kunnen behouden van de derogatie. “Ook voor varkenshouders heeft een mogelijk verlies van de derogatie grote gevolgen, doordat er dan veel meer druk komt te staan op de markt."

Laatste reacties

 • Tinus1

  Ik kan deze redenering absoluut niet volgen.
  Waarom is er bij ons in overig een overspannen mestmarkt? Er zijn een paar gemeentes in Nederland waar de veeboeren zich hartstikke gek laten maken door transporteurs en intermediar s. Ook mestac doet hier aan mee (wellicht onbewust ) want die werken ook via diezelfde intermediars. Als ik het goed begrijp zou verwerking 21-7=14 euro gaan kosten?? Waarom is dat nu dan niet, techniek veranderd niet. Alleen kombinaties van techniek. Scheidingstechnieken zijn er allang en in een toverstokje van DSM geloof ik al helemaal niet. Die hebben eigenbelang!!

 • Klaasvaak

  Commercieel verhaal!

 • eenvoudige boer

  Ik zou ook liever voor heel Ned 50 % verwerkingsplicht willen, maar ze hebben toch niet voor niks 3 gebieden gemaakt. Als je varkens in het oldambt hebt zitten, zou het toch van de gekke zijn om die mest voor 50% gaan te verwerken of VVO voor gaan te kopen.

 • alco1

  Hokes Spokes Pilates en weg is de mest?

 • Gerjo-Kompier1

  Ik zie het probleem van een 'overspannen mestmarkt' door verschillende verwerkingsplicht percentages niet. Wanneer de prijs van reguliere mestafzet hoger wordt dan de verwerkingskosten, dan stroomt de mest vanzelf naar de verwerker. Wel of geen verplichting maakt dan niet uit. Als de markt overspannen is, betekent dit naar mijn mening dat de verwerkingskosten te hoog zijn. Als men wil dat de afzetprijs van onbewerkte mest naar 7,- euro per kuub gaat, dan zal de prijs van verwerken toch eerst naar dat niveau moeten zakken. Kwestie van marktevenwicht.

 • adriemulders

  gewoon allemaal naar elkaar kijken en niets doen,dat zal de oplossing brengen,en de mest handelaren varen er wel bij,wij zitten zelf in een tekort gebied en bewerk meer dan vijftig procent resultaat:dunne voor een habekrats weg(want die heeft de akkerbouwer graag),dikke fractie over de grens,en vvo"s verkopen.resultaat mest is nog nooit zo goedkoop van het bedrijf gegaan,en geen slapeloze nachten van een volle put!

 • Tinus1

  @adriemulders, zo is het precies, maar het moet geen verplichting worden, er is al zoveel verplicht. De markt bepaalt, en de ondernemer vult in.

 • vandenbrandcv1

  Wiens brood men eet, diens woord men spreekt

 • John*

  nu zou t nog mooi zijn als de melkveehouders dunne fractie mogen gaan gebruiken op grasland i.p.v. kunstmest dan is het cirkeltje rond. Breng de dikke maar naar de akkerbouwers.

 • Insp.

  Wie houdt hier wie nu voor de gek?
  Scheiden van mest is geen verwerking.
  De dikke fractie over de grens brengen is alleen mogelijk na hygiënisering.
  Dunne fractie is geen kunstmestvervanger zelfs niet met diverse nabewerkingen.

  De goedkoopste manier van mest afzet is toch nog steeds op eigen land uitrijden.

  En idd. een hoger % leidt niet tot een minder overspannen mestmarkt.

 • polsbroek

  Dit geeft veel onnodige kilometers

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.