Home

Nieuws 12 reacties

SP wil biologische sector stimuleren

SP-kamerlid Henk van Gerven heeft een initiatiefnota ingediend in de Tweede Kamer met beleid om de biologische landbouw te stimuleren.

Het SP-kamerlid wil dat het aandeel biologische landbouw in 10 jaar verviervoudigt. Van Gerven vindt daarom een stimuleringsplan voor biologische landbouw broodnodig.

'Gemeenten moeten biologische gebieden kunnen aanwijzen'

Van Gerven wil biologische boeren voorrang geven bij het verkrijgen van Europese landbouwsubsidies. Hij vindt dat er betere scholing moet komen voor omschakelaars en dat onderzoeksgeld speciaal wordt aangewezen voor biologisch onderzoek. Daarnaast wil Van Gerven de biologische sector tegemoet komen bij de hoge certificeringskosten.

Ook vindt de politicus dat gemeenten en provincies de mogelijkheid moeten krijgen om gebieden aan te wijzen waar alleen biologische landbouw mag plaatsvinden. Gronden in overheidsbeheer wil de SP bij voorkeur biologisch verpachten.

'Biologische landbouw op achterstand gezet'

"Wij willen geen landbouw die leidt tot vervuiling van het milieu, onze gezondheid bedreigt en dierenwelzijn aantast. Biologische landbouw is een goed en duurzaam alternatief en kan daaraan bijdragen. Opeenvolgende kabinetten hebben de sector helaas op flinke achterstand gezet. Het is tijd om de biologische sector juist te stimuleren", vindt de politicus.

SP-kamerlid: 'Opeenvolgende kabinetten hebben de biologische sector helaas op flinke achterstand gezet. Het is tijd om de biologische sector juist te stimuleren.'

Laatste reacties

 • Nick1983

  Is maar te hopen dat dergelijke figuren niet aan de macht komen, ze maken alles kapot. De biologische sector word veelal expres beperkt gehouden om het aanbod in goede verhouding te houden met de vraag. Dit om de prijs die de boer ontvangt op niveau te houden.

 • pinkeltje

  Biologische sector op achterstand gezet? Denk dat veel gangbare boeren dat toch anders zien. Pfff....

 • Zuperboer

  Zou de koopkrachtige vraag voor biologische produkten ook een verviervoudiging mogelijk maken of gaat de bioprijs dan terug richting gangbaar? Zal het indirekte doel van SP wel zijn, biologische produkten voor de prijs van gangbare in de schappen.

 • WGeverink

  De reden dat biologisch niet van de grond komt is omdat er te weinig consumenten zijn die er geld aan kwijt willen en niet omdat er te weinig biologische boeren zijn. Bovendien zijn reguliere producten veel duurzamer en van uitstekende kwaliteit.

 • mr

  Dit komt niet goed in Nederland. Het wordt tijd voor een pittige kiesdrempel. Thieme weg, van Gerven ook en al die andere kleine partijen die te klein zijn om iemand met kennis van zaken aan te nemen voor landbouw.

 • .....

  Vreemd dat de SP hiermee komt, biologische producten worden alleen gekocht door mensen met bovenmodale inkomens, niet de doelgroep van de SP lijkt me

 • piethermus1

  Is van Gerwen een boerenzoon?

 • Melkveehouder

  .

 • koestal

  mr ,biologische produkten worden inderdaad gekocht door mensen met een bovenmodaal inkomen.Hier in de buurt is elke week een biologsche markt,er komen daar allemaal deftige mensen boodschappen doen , ook veel gepensioneerden die wat extra te besteden hebben. Ze willen van de marktkooplui ook een goed verhaal over de produkten die ze kopen,daar geloven ze in.

 • WGeverink

  Hoe dom kun je zijn @ Henk van Gerven. Als de consument met het koopgedrag aangeeft geen interesse te hebben in biologische producten dan is het niet verstandig om met behulp van subsidie een productie op gang te brengen waar geen markt voor is. Het is zonde om de meerprijs die bio producenten nu ontvangen door overproductie onderuit te halen. Boeren hoeven niet te worden gestimuleerd om bio producten te produceren. Het gros van
  de consumenten kunnen blijkbaar alleen overgehaald worden om bio te kopen als die optie gratis is. Daar zit het probleem!

 • alco1

  Het grote gevaar Geverink is dat bio de standaard wordt.
  Ten eerste kan het helemaal niet en ten tweede zijn wij internationaal gezien uit de markt geprijsd.

 • farmerbn

  Sp wil een lagere voedselproductie. Prima maar hun achterban heeft de dunste portemonnai dus het eerst een voedselbankprobleem. Sp lijkt op noord korea rn wil er op lijken. Iedereen arm zodat ze veel stemmers kunnen trekken.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.