Home

Nieuws 2 reacties

Recordhitte raakt landbouw

De recordhoge temperatuur maakt dat de oogst van aardappelen op zware grond is stilgelegd omdat harde kluiten de knollen beschadigen, terwijl de uien juist volop gerooid worden. Suikerbieten groeien door de vele zonuren zo snel dat Suiker Unie de oogstprognose heeft verhoogd van 13,3 naar 13,7 ton per hectare.

Het kwik steeg dinsdag in De Bilt boven de 30 graden uit en daarmee is sprake van de warmste 13 september ooit. Ook woensdag 14 september lijkt het weer record-warm te worden. De hitte gaat samen met zonnig, droog weer en een zwakke tot matige wind uit het zuidoosten.

Groei peen stagneert, nagroei consumptieaardappelen beperkt

In de akkerbouw is de groei van peen gestagneerd. De nagroei bij consumptieaardappelen blijft beperkt. Het zeer droge en hete weer zorgt dat het neerslagtekort fors is opgelopen in Nederland. Dat ligt nu met bijna 100 millimeter op het meerjaarlijkse gemiddelde. Het neerslagtekort lag sinds eind mei fors onder het gemiddelde, vanwege de zeer vele regen in juni en juli.

Ook hitte in België, Frankrijk en Duitsland

Ook in het buitenland laat de hitte zijn sporen na op de akkers. In België en Duitsland worden ondergemiddelde opbrengsten verwacht bij aardappelen, bieten en uien. In Frankrijk bedreigt de droogte en hitte de mais. Het landbouwbureau France Agrimer meldde eind vorige week dat 55% van de Franse maispercelen er goed of uitstekend bij staat. Dat was de week er voor nog 60%.

Melkveehouders beregenen

In het Oosten en Zuiden van het land hebben melkveehouders de beregeningsinstallaties de afgelopen weken weer uit de schuur gehaald. Door de aanhoudende droogte en de hitte van de laatste week is beregening op droogtegevoelige percelen nodig om het gras aan de groei te houden. Komt de grasgroei stil te staan, dan kan het onkruid explosief groeien en kale plekken innemen.

Beregening van grasland. <br /><em>Foto: René den Engelsman</em>
Beregening van grasland.
Foto: René den Engelsman

Mais weken eerder oogstrijp

Mede door het weer is de mais op veel plaatsen een paar weken eerder oogstrijp. Dit speelt niet alleen op percelen waar in juni sprake was van veel wateroverlast, ook op percelen die die periode goed door zijn gekomen rijpt de mais door de droogte versneld af. Normaal gaat de afrijping met 1% droge stof per dag, bij de huidige weersomstandigheden kan dat oplopen tot 3% per dag.

Loonwerkers voorzichtig begonnen met hakselen

Eind vorige week begonnen enkele loonwerkers voorzichtig met het hakselen van de eerste percelen. In het oosten van Brabant, Noord-Limburg en de Achterhoek gaan er nu meer hakselaars het land op. Op stal draaien de ventilatoren volop om de koeien te verkoelen.

Jan Engwerda; Anne-Marie van der Linde-Teunishen

Laatste reacties

  • Trot

    goeie foto strond rijden wat niet mag

  • s c de boer

    Daar zit vast geen stront in, volgens mij worden er neutronenkorrels toegediend.

Of registreer je om te kunnen reageren.