Home

Nieuws

Rabobank ziet Argentijnse productie stijgen

Argentinië gaat door een omslag in landbouwbeleid de komende 10 jaar veel meer graan, soja en rundvlees produceren en exporteren. De zuivelproductie groeit tot en met 2025 minimaal en blijft ver achter bij de binnenlandse consumptie.

Nederlandse bedrijven kunnen met name meer productiemiddelen exporteren naar Argentinië. Dat concludeert Rabobanks agrarische onderzoeksafdeling in een analyse.

Exportheffingen verlaagd of afgeschaft

Eind 2015 trad Mauricio Macri aan als president van Argentinië. De liberale politicus volgde Cristina Fernández de Kirchner op. Boeren en economen haalden opgelucht adem, want onder Kirchner werd de landbouw als zo ongeveer enige internationaal concurrerende sector in Argentinië zo uitgeknepen dat boereninkomens daalden en daarmee ook investeringen.

Stilstand en in sommige gevallen achteruitgang volgde. Macri schafte direct een serie schadelijke exportheffingen af of verlaagde deze en maakt het goedkoper en gemakkelijker productiemiddelen te exporteren naar Argentinië. Rabobank concludeert nu dat de agribusiness in Argentinië op het punt staat een spectaculaire comeback te maken.

50% grotere export graan en soja

De totale productie van tarwe, mais en soja zal volgens de marktvorsers van Rabobank tot en met 2025 toenemen met 40%. De export zal 50% toenemen van 34,7 miljoen ton nu naar 52,5 miljoen ton. Met name China zal waarschijnlijk haar afhankelijkheid van Amerikaanse en Braziliaanse leveringen willen afbouwen door meer in Argentinië te kopen.

De productie van rundvlees neemt naar verwachting toe van 2,7 naar 3,5 miljoen ton. De export zal toenemen van 100.000 naar 800.000 ton. De zuivelproductie zal met 3% toenemen terwijl de binnenlandse consumptie met 15% toeneemt. Het exportdeel in de zuivelproductie neemt daarom af van 24% naar 15%.

Of registreer je om te kunnen reageren.