Home

Nieuws 2 reacties

Open markt speerpunt bij bezoek Van Dam aan Argentinië

Argentinië moet zich opener opstellen voor landbouwproducten uit het buitenland. Met die boodschap bezoekt staatssecretaris Martijn van Dam deze week het Zuid-Amerikaanse land.

Nederland heeft al jarenlang economische banden met Argentinië. Van Dam zegt in een toelichting dat Nederland voor ongeveer €1,4 miljard aan, voornamelijk agrarische, producten afneemt. Hij ziet volop kansen voor Nederlandse bedrijven en investeerders. Van Dam: "Argentinië is zeer geïnteresseerd in onze expertise op het gebied van landbouw, water en logistiek. Met onze kennis en technologie kunnen we bijdragen aan een gevarieerd, veilig en gezond voedselaanbod, dat wordt geproduceerd met respect voor de leefomgeving."

Argentinië bemoeilijkt markttoegang

Hoewel Argentinië van oudsher liberaal is ingesteld als het gaat om handel, heeft het land om binnenlands-economische redenen de afgelopen jaren de markttoegang bemoeilijkt. Dat is een van de onderwerpen die Van Dam ter sprake zal brengen in gesprek met de Argentijnse landbouwminister Ricardo Buryaile. Zuid-Amerikaanse landen hebben de neiging om hun markt juist meer te beschermen. Dat gaat in tegen de wereldwijde trend om markten juist open te stellen.

Argentinië wil de landbouwproductie in de komende jaren verdubbelen. Dat brengt een grote vraag met zich mee naar kennis, uitgangsmateriaal en duurzame productiemethoden. Nederland kan die bieden, meent Van Dam, in wiens kielzog meer dan 25 bedrijven meereizen om contacten aan te knopen en te versterken in Argentinië.

Kennis over watermanagement belangrijk voor Argentinië

Ook op het terrein van waterbeheer kijkt Argentinië nadrukkelijk naar Nederland. Argentinië heeft regelmatig te kampen met grootschalige overstromingen en dit jaar liep bijvoorbeeld de pinda-oogst grote schade op door extreme regenval. Er is daarom grote behoefte aan expertise en investeringen op het terrein van watermanagement. Tijdens zijn bezoek spreekt Van Dam met minister Rogelio Frigerio van Binnenlandse Zaken en Publieke Werken over versterking van de samenwerking op het gebied van watermanagement.

Kansen voor Nederland in Argentinië en Brazilië

Brazilië en Argentinië tenderen meer naar de bescherming van de eigen markt dan naar verdergaande liberalisering. Argentinië legt zelfs heffingen op de export, omdat het niet aan externe financiering kan komen.

Dat betekent niet dat er voor Europese of Nederlandse investeerders geen kansen zijn in die landen. Dat Argentinië heffingen zet op de export van graan betekent een impuls voor de binnenlandse pluimvee-industrie. Bovendien is Nederland sterk in het leveren van technologie en kennis op het gebied van pluimvee. Daarop kunnen Nederlandse investeerders dus inspelen.

Laatste reacties

  • .....

    Kan die van Dam daar niet blijven? Oh nee op de kennis van hem zitten ze ook in Argentinië niet te wachtten

  • geen boer

    laat hem zelf maar gaan investeren in Argentinië, dat leert het beste.

Of registreer je om te kunnen reageren.