Home

Nieuws 1 reactie

Ook Belgische boeren boos op Ahold Delhaize

Belgische boeren dreigen Ahold Delhaize met een boycot. Volgens de boeren is het inkoopbeleid van de supermarktcombinatie oneerlijk en agressief. Het moederbedrijf van Albert Heijn onderhandelt met merkenproducenten over lagere prijzen, maar indirect worden agrariërs geraakt.

Voorzitter Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) gelooft Ahold Delhaize niet als dat bedrijf zegt dat lagere prijzen niet op het bord van boeren terechtkomen. Vandamme zegt dat het ABS overweegt consumenten tot een boycot op te roepen, zoals in Nederland eerder de Gelderse gedeputeerde Jan Jacob van Dijk deed.

De voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) gelooft Ahold Delhaize niet als dat bedrijf zegt dat lagere prijzen niet op het bord van boeren terechtkomen.

Boerenbond meer gematigd

Zo ver wil de grotere boerenorganisatie Boerenbond niet gaan. Een woordvoerder zegt wel dat de organisatie het inkoopbeleid van Ahold Delhaize scherp in de gaten houdt. Voorafgaand aan de fusie van Ahold en Delhaize eerder dit jaar beloofde het management van het supermarktbedrijf dat het inkoopbeleid niet sterk verandert.

Delhaize gold als vriendelijker inkooppartij dan Ahold

Delhaize gold in de markt als een vriendelijkere inkooppartij dan Ahold. De keten was volgens Boerenbond en ABS gericht op Belgische producten en ook bereid daar wat meer voor te betalen. In Nederland wordt volgens hen meer op prijs ingekocht, en hoewel het op papier een fusie was, is Delhaize in feite overgenomen.

Hoewel het op papier een fusie was, is Delhaize in feite overgenomen.

Een Albert Heijn-supermarkt, onderdeel van het Ahold Delhaize-concern. Belgische boeren zijn boos op Ahold Delhaize. In Vlaanderen gold Delhaize in het verleden als een 'vriendelijker' inkooppartij dan Ahold.<em><br />Foto: Peter Roek</em>
Een Albert Heijn-supermarkt, onderdeel van het Ahold Delhaize-concern. Belgische boeren zijn boos op Ahold Delhaize. In Vlaanderen gold Delhaize in het verleden als een 'vriendelijker' inkooppartij dan Ahold.
Foto: Peter Roek

LTO kreeg 'garantie'

De Nederlandse boerenorganisatie LTO kreeg eerder van Ahold Delhaize de garantie dat lagere prijzen niet op het bord van boeren terecht komen. Hoe ze dat kunnen afdwingen, is onduidelijk. Ahold Delhaize gaat immers in eerste instantie niet over de prijzen die handelspartijen of verwerkers betalen aan hun toeleveranciers.

LTO kreeg een garantie van Ahold Delhaize dat lagere prijzen niet op bordje boer komen, maar hoe dat is af te dwingen, is onduidelijk.

Grote bezorgdheid bij merkenproducenten in de Benelux

De merkenproducenten in de Benelux zijn ondertussen zeer bezorgd. In Nederland diende de koepelorganisatie FNLI een klacht in omdat Albert Heijn de gedragscode voor eerlijke handelspraktijken zou schenden. De federatie van Belgische merkenproducenten BABM volgt nu. De merkenproducenten vinden het asociaal dat Ahold Delhaize vanwege de fusie grote kortingen eist, en wel met terugwerkende kracht.

Eén reactie

  • daan1908

    Er is maar 1 methode waar AH naar luistert en dat is de Franse . We laten ons collectief een oor aannaaien en die garantie's weet U wat die waard zijn , 3 keer niks .

Of registreer je om te kunnen reageren.