Home

Nieuws 1 reactie

NVWA geeft geen prioriteit aan lamsvleesfraude

De Nederlands Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat vooralsnog niet strenger controleren op fraude met lamsvlees.

Dat laat een woordvoerder weten in reactie op een recent rapport van de Consumentenbond. Uit dit rapport blijkt dat bij de verkoop van lamsvlees in veel gevallen geen sprake is van 100% lamsvlees.

De NVWA laat weten voorrang te geven aan gevallen waarbij de voedselveiligheid of de volksgezondheid direct gevaar lopen. Daarbij moet worden gedacht aan recente onderzoeken naar fraude met babymelkpoeder, fraude met de herkomst van vlees en het op de markt brengen van met dioxine verontreinigde wolhandkrab. Daarbij geeft de NVWA aan dat het voorkomen en blootleggen van fraude niet alleen de verantwoordelijkheid is van de overheid. Ook alle partners in de ketens hebben een verantwoordelijkheid om fraude tegen te gaan en te melden.

Probleem al veel langer bekend

Het feit dat er bij de verkoop van lamsvlees regelmatig geen sprake is van 100% lamsvlees, is al veel langer bekend. Televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde stelde het probleem in 2010 al aan de kaak. Dit werd in 2015 nog eens herhaald. Ook de NVWA signaleerde in 2014 al dat er kalkoenvlees als lamsvlees werd verkocht. In 2015 meldde de NVWA op basis van eigen onderzoek dat bij 10% van de 57 onderzochte slagerijen en kleine supermarkten die onverpakt lamsvlees verkochten, het vlees niet 100% lamsvlees bleek te zijn. Hier was sprake van vermenging met kalkoen- of rundvlees. Betrokken bedrijven kregen een boete van €525, omdat er sprake was van misleiding van de consument.

De NVWA heeft de onderzoeksgegevens van de consumentenbond nog niet ingezien. Alleen als er direct gevaar is voor de volksgezondheid onderneemt de NVWA direct actie.

Eén reactie

  • WGeverink

    Je vraagt je af waarom er wel werd ingegrepen toen paardevlees als rundvlees werd verkocht...

Of registreer je om te kunnen reageren.