Home

Nieuws

NVV en LTO: Lesstof Wakker Dier niet gebruiken

Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de vakgroep varkenshouderij van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) roepen scholen op de lespakketten van Wakker Dier niet te gebruiken.

"Wakker Dier biedt suggestieve lesstof aan", zeggen Ingrid Jansen en Eric Douma, voorzitters van NVV en LTO varkenshouderij. "Kinderen krijgen hiermee propaganda van dierenactivisten als lesstof aangeboden en dat vinden we een verkeerde zaak", verklaren de boerenleiders.

Boerderijen als fabrieken

Zij vinden dat Wakker Dier een manier van presenteren hanteert die suggereert dat dieren in de intensieve veehouderij een slecht leven hebben. Zo worden boerderijen met fabrieken vergeleken waarin boeren hun dieren als 'producten' zien. "Boeren zien dieren als dieren en verzorgen ze daar ook naar", stellen Jansen en Douma. Zij vinden dat Wakker Dier veehouders hierdoor in een verkeerd daglicht plaatst.

Ook de stellingname dat dieren op de boerderij met teveel op een klein oppervlak leven en dat ze bij transport te weinig ruimte hebben, schiet de belangenbehartigers in het verkeerde keelgat. "De oppervlaktenormen voor huisvesting en transport zijn in Nederland strenger dan in de rest van Europa", zeggen de boerenleiders. "En er geldt een hitteprotocol voor transport van dieren tijdens warme dagen", vullen ze aan.

Onjuiste informatie

"Wakker Dier verstrekt onjuiste informatie en laat essentiële informatie achterwege", besluiten Jansen en Douma hun kritiek op de lesstof. Ze vinden dat de dierenorganisatie daarmee afbreuk doet aan de maatschappelijke dialoog over de varkenshouderij. Zij roepen ouders op om gebruik van het lespakket te melden bij het Meldpunt Valse Lesstof.

Ingrid jansen en Eric Douma tijdens een onderonsje. Zij adviseren scholen het lespakket van Wakker Dier niet te gebruiken.<br /><em>Foto: Peter Roek </em>
Ingrid jansen en Eric Douma tijdens een onderonsje. Zij adviseren scholen het lespakket van Wakker Dier niet te gebruiken.
Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.