Home

Nieuws 1 reactie

NFE: advies nertsenverbod stap in goede richting

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) noemt het advies van advocaat-generaal Paul Vlas over de beroepszaak van het verbod op pelsdierhouderij een stap in de goede richting.

Vlas adviseert dat het gerechtshof de zaak opnieuw moet behandelen omdat ten onrechte is nagelaten te onderzoeken of individuele pelsdierhouders voldoende gecompenseerd worden door de overgangstermijn.

Advies voor Hoge Raad

"We hopen dat het advies een belangrijke rol gaat spelen in de besluitvorming," zegt NFE-directeur Wim Verhagen. De conclusies van Vlas dienen als advies voor de Hoge Raad, die 16 december uitspraak doet over de zaak die de NFE en individuele nertsenhouders tegen de Nederlandse staat hebben aangespannen. Verhagen wijst op de laatste zin van het advies van Vlas, waarin wordt geadviseerd dat de uitspraak van het gerechtshof vernietigd moet worden. "Het hoogst haalbare", noemt hij dit, gezien de Hoge Raad een zaak niet opnieuw behandeld maar kijkt of het recht juist is toegepast door de rechtbank en het gerechtshof.

'Moraal weer wat opgekrikt'

Verhagen benadrukt dat het uiteindelijke besluit door de Hoge Raad genomen wordt. De adviezen van de advocaat-generaal zijn niet bindend, maar worden wel vaak overgenomen. "Het betekent wel dat het moraal weer wat opgekrikt wordt", zegt hij over de stemming bij zijn achterban.

De NFE ziet het liefst de hele wet van tafel verdwijnen, maar dat is nu niet aan de orde. Als de Hoge Raad mee gaat in het advies van advocaat-generaal Vlas zal de beroepszaak overgedaan moeten worden. De rechtbank Den Haag oordeelde in eerste instantie dat het verbod in strijd was met het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens; het gerechtshof oordeelde in de eerste beroepszaak dat het verbod toch rechtsgeldig was. Dat laatste verlies heeft het vertrouwen onder de nertsenhouders in het systeem een flinke knauw gegeven, aldus Verhagen. "Maar de sector is nog steeds vitaal en strijdlustig."

Eén reactie

  • John Claessens

    Een goed georganiseerde sector blijft knokken voor zijn leden ! Opgeven is geen optie

Of registreer je om te kunnen reageren.