Home

Nieuws 2 reacties

Mestverwerker oorzaak massale vissterfte

De mestverwerker Eraspo in Asten-Heusden blijkt afgelopen week de veroorzaker van een massale vissterfte te zijn.

Een veel te hoge concentratie geloosde ammoniak heeft ertoe geleid dat in de Aa zeker honderdduizend vissen de dood vonden. Dat heeft onderzoek van het Waterschap Aa en Maas uitgewezen.

Ammoniak in het water

Inmiddels worden er geen dode vissen meer gevonden. mogelijk oorzaken voor de massale vissterfte, zoals een verhoogde concentratie zuurstof in het water. Nu is vast komen te staan dat het gaat om ammoniak in het water. Een luchtwasser van de mestverwerker blijkt water uit zijn mestdrogerij te hebben laten weglopen, in plaats van dat het werd opgeslagen, zoals de bedoeling is. Het water met een hoge concentratie ammoniak is vervolgens een sloot aan de achterkant van het bedrijf naar de Voordeldonkse Broekloop gestroomd. Die vervolgens weer uit komt in de Aa. Met als gevolg zo'n 100.000 dode vissen door acuut zuurstofgebrek.

Strafrechtelijk onderzoek

Tegen het bedrijf loopt een strafrechtelijk onderzoek naar milieuovertredingen. Inmiddels zijn diverse maatregelen genomen om de afvoer naar de zijtak te stoppen. Het waterschap heeft vorige week het riet gemaaid omdat er nog veel vissen daarin vastzaten. "Deze week was maaien niet meer nodig, want we vinden geen dode vissen meer in het riet en bij het krooshek", aldus het waterschap. De 100.000 gestorven vissen, voornamelijk snoeken, stekelbaarzen en karpers, zijn veelal opgegeten door reigers en meeuwen. Het waterschap heeft een kliko met 200 kilo vis af laten voeren door een verwerkingsbedrijf.

'Ik kan wel huilen'.

Tegenover het Eindhovens Dagblad laat Sjef Swinkels, eigenaar van mestverwerker Eraspo, weten diep aangeslagen te zijn nu zijn bedrijf blijkt voor de massale vissterfte in de Aa. "Ik kan wel huilen", zegt Swinkels. "Het is bijna alsof je een kind hebt verloren. Dit doet echt heel zeer."

Laatste reacties

  • a.van.hoof1

    Dit had niet moeten kunnen gebeuren. Eraspo is een super net bedrijf. En dan 100.000 vissen dood!!! en maar 200 kg opgeruimd en naar de destructor. Rest opgegeten. Als je nuchter nadenkt kan dat helemaal niet. Wie heeft er 100.000 geteld? Niemand ook het waterschap niet. Is net zo vlug gezegd als 5000 of 10.000.
    Waarom moet zulk soort gebeurtenissen altijd gruwelijk overdreven worden?
    Om mestverwerking maar weer een flinke knauw te geven? Die staat er toch al zo slecht op in Brabant. Dit geeft tegenstanders weer argumenten zonder de feiten te kennen.

  • landboer

    Denk dat ie nooit een kind heeft verloren!

Of registreer je om te kunnen reageren.