Home

Nieuws

Mercosur en EU overleggen weer over wereldhandel

De EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur gaan de komende weken toch weer overleggen over een vrijhandelsverdrag. Het besluit is niet onomstreden: in de EU hebben boerenorganisaties de laatste weken de lobby tegen een verdrag weer opgevoerd, terwijl binnen Mercosur landen onderling grote meningsverschillen hebben.

De leden van Mercosur zijn Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela. Hun aanvallende belangen liggen vooral op het gebied van de landbouw, maar volgens de boerenlobby in de EU liggen standaarden in Zuid-Amerika lager. Meer markttoegang voor de Zuid-Amerikanen zou dus neerkomen op oneerlijke concurrentie.

Importquota voor rundvlees en bio-ethanol

Doel is bij de eerstvolgende onderhandelingsovereenkomst concrete voorstellen voor markttoegang af te spreken. De Zuid-Amerikanen eisen, volgens een bron dichtbij de onderhandelingen, dat deze week ook ten minste uitgebreide importquota voor rundvlees en bio-ethanol worden voorgesteld door de Europese Commissie.

Mercosur intern verdeeld

In oktober zouden teams van onderhandelaars dan samen moeten komen. De vraag is wie de Zuid-Amerikaanse delegatie mag leiden. Venezuela claimt de voorzittershamer op basis van reglementen van Mercosur, maar andere landen vinden dat Uruguay de leiding moet houden. Venezuela zou haar rechten verspeeld hebben door mensenrechten te schenden.

Binnen de Europese Commissie wordt volgens bronnen onderzocht welke prioriteit een verdrag met Mercosur moet krijgen. De EU onderhandelt ook met de VS en Japan, en begint een onderhandelingsproces met enkele landen in Zuidoost-Azië. In met name de Aziatische landen heeft de Europese agribusiness juist veel te winnen. Bovendien vinden sommige EU-lidstaten dat de afzetting van de Braziliaanse president belangrijke vragen over de democratie in het land oproept.

Of registreer je om te kunnen reageren.