Home

Nieuws

Megafusie in kunstmestland, minder keus voor boer

PotashCorp en Agrium willen fuseren tot het grootste kunstmestconcern wereldwijd. De te vormen Canadese onderneming zou een marktwaarde krijgen van circa $27 miljard (€24 miljard). Voor boeren lijkt het samengaan geen goed nieuws: het nieuwe bedrijf krijgt meer macht om de prijs te zetten en het assortiment kan afnemen.

Als de deal doorgaat, krijgen de aandeelhouders van PotashCorp 52% van de aandelen in het nieuwe bedrijf. De voorzittershamer gaat naar de Duitse topman van PotashCorp, Jochen Tilk. De huidige CEO van Agrium, Chuck Magro, krijgt de dagelijkse leiding. De bedrijven denken samen jaarlijks $500 miljoen aan kosten te kunnen besparen.

Het fusiebedrijf blijft lid van de machtige exportassociatie Canpotex, waar ook de Amerikaanse concurrent Mosaic bij hoort. PotashCorp is een van de allergrootste leveranciers van kali maar levert ook stikstofkunstmest en fosfaat. Agrium maakt ook kunstmest maar bestiert ook 1.500 boerenwinkels; de deal is dus ook zeer strategisch.

De bedrijven denken samen jaarlijks $500 miljoen aan kosten te kunnen besparen.

Overnamegolf

De fusie vindt plaats ten midden van een golf fusies en overnames in de agribusiness. Eerder werd het Zwitserse Syngenta, groot in gewasbescherming en zaden, door Chinezen gekocht. In dezelfde markt probeert het Duitse Bayer concurrent Monsanto over te nemen in een nog grotere deal. In de VS willen Dow en DuPont samengaan.

De kunstmestmarkt wordt, net als de agrochemie, geraakt door lage landbouwprijzen, die maken dat boeren minder kunnen en willen besteden. Bovendien heeft het Russische Uralkali enkele jaren geleden de kalimarkt opgeblazen met een agressief lageprijzenbeleid.

De kunstmestmarkt wordt, net als de agrochemie, geraakt door lage landbouwprijzen, die maken dat boeren minder kunnen en willen besteden.

Eerdere fusiepogingen door PotashCorp mislukten

Op zoek naar lagere kosten legde PotashCorp vorig jaar vergeefs een bod neer op het Duitse K+S en Agrium zag eerder een poging te fuseren met Mosaic afketsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.