Home

Nieuws 4 reacties

Meer herbiciden nodig in transgeen gewas

Amerikaanse akkerbouwers die transgene mais verbouwen, gebruiken minder insecticiden en herbiciden dan hun collega’s met traditionele variëteiten.

Voor de teelt van transgene soja hebben de akkerbouwers in de Verenigde Staten juist meer herbiciden nodig, om resistente onkruiden de baas te blijven.

Zeer groot onderzoek

De University of Virginia heeft naar eigen zeggen een ongekend grote studie gedaan naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in transgene teelten in de VS, in samenwerking met 3 andere universiteiten. De universiteiten verzamelden van 1998 tot en met 2011 gegevens van 5.000 sojatelers en 5.000 maistelers. Ze vergeleken het gebruik van bestrijdingsmiddelen tussen genetisch gemodificeerde en traditionele gewassen.

2 typen GMO-mais

In die jaren werden 2 typen GMO-mais geteeld. De ene was kunstmatig bestand gemaakt tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup en de andere mais was ongevoelig gemaakt voor insecten. Volgens de onderzoekers gebruikten de akkerbouwers met GMO-mais 11,2% minder insecticiden en 1,3% minder herbiciden dan hun collega’s met niet-GMO mais.

Transgene sojabonen

De GMO-sojabonen betreft een variëteit die bestand is gemaakt tegen Roundup. Het blijkt dat de telers van transgene sojabonen in die 14 jaar gemiddeld 28% méér onkruidbestrijdingsmiddel gebruikten dan hun collega’s met ongemanipuleerde sojabonen. De onderzoekers schrijven het verschil toe aan het ontstaan van onkruid dat resistent is geworden tegen Roundup, omdat het zo vaak wordt gespoten.

'Steeds meer onkruid resistent'

Over de hele onderzoeksperiode gebruikten de GMO-maistelers minder herbiciden dan traditionele maistelers, maar de laatste jaren zijn juist in transgene mais meer herbiciden nodig vanwege resistent onkruid. De universiteiten concluderen dat steeds meer onkruid resistent wordt en dat de akkerbouwers steeds meer chemische middelen moeten spuiten om de gewassen onkruidvrij te houden. "Dat levert een groot milieuprobleem op", schrijft hoofdonderzoeker Federico Ciliberto van de University of Virginia in het rapport. "Het is schadelijk voor de biodiversiteit en het vergroot de vervuiling van lucht en oppervlaktewater."

De laatste jaren zijn juist in transgene mais meer herbiciden nodig vanwege resistent onkruid. 'Het is schadelijk voor de biodiversiteit en het vergroot de vervuiling van lucht en oppervlaktewater.'

Geen resistentievorming bij instecten

Bij de insecten in GMO-gewassen is volgens de onderzoekers geen sprake van dergelijke resistentievorming. De overheid stelt het verplicht dat in transgene gewassen met een gen tegen insecten, het verplicht is een deel in te zaaien met een niet-GMO variëteit. Daardoor ontwikkelen insecten minder snel resistentie, omdat ze kruisen met insecten uit het niet-GMO deel van het perceel.

Link naar het onderzoek

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ik heb een beetje twijfels over de authentiteit van het artikel waar aar verwezen wordt in dit verhaal. In dat artikel spreekt men steeds over MAIZE ipv CORN. Geen enkele Amerikaan noemt corn maize. Ik krijg de indruk dat het artikel door een of andere milieuclub de wereld in geslingerd is.
  Verder vraag ik me af wat men bedoeld met meer of minder herbiciden: meer verschillende middelen, meer kg product, meer kg actieve stof ??? Erg vaag allemaal.

 • agratax(1)

  @Jan het is bekend, dat Monsanto enkele jaren geleden RoundUp heeft gemengd met 2,4, D om de resistent geworden onkruiden te bestrijden in Mais, want 2,4, D kan niet gebruikt worden in soya vandaar de problemen in soya.

 • alco1

  De kop van het artikel en de eerste alinea doet je wenkbrauwen al fronsen van de tegenstrijdigheid.

 • Jan-Zonderland

  @Agratax, Han daar is mij niks van bekend en dat lijkt me ook ietwat onwaarschijnlijk maar ik geef toe, ik weet ook niet alles. Het is nu zo dat alle grote zaadleveranciers behalve Dow Agrosciences, voor het aankomende jaar met soyabonenzaad op de markt komen wat resistent is tegen zowel glyfosaat alsook Dicamba, om de glyfosaatresistente onkruiden te bestrijden. Dit zijn de zgn X-tend soyabonen. Dow heeft mais en soyabonen ontwikkeld die resistent zijn tegen zowel glyfosaat alsook 2-4D maar deze mais en bonen zijn nog niet overal in de wereld toegelaten vandaar dat dat zaad nog niet op de markt is. En dat is wel jammer wwant wij zijn dealer van Dow Seeds en hadden graag nu ook de concurentie aan willen gaan met deze zgn Dow Enlist zaden

Of registreer je om te kunnen reageren.