Home

Nieuws 1 reactie

Mais in Zuiden eerder rijp dan voorgaande jaren

Door het mooie weer gaat de afrijping van snijmais hard.

Een enkele Brabantse loonwerker heeft de eerste percelen al geoogst. Komende week gaan er in het Zuiden meer percelen af. In het Oosten verwacht ForFarmers dat de mais over zo’n anderhalve oogstrijp is. Dit is gemiddeld iets eerder dan voorgaande jaren. Door het warme en droge weer kan het drogestofpercentage (ds) per dag met 1 tot 3% toenemen

Waterschade

Op het proefperceel van Delphy in Ommen (Ov.) zaten de maisrassen tijdens de proefoogst van 2 september op een gemiddeld ds-percentage van 28,5% voor de gehele plant. In De Rips (N.-Br.) was dat al 33%. Onderzoeker Gert Veldhorst merkt daarbij wel op dat het perceel in De Rips waterschade heeft. Dit door een combinatie van minder stikstof door uitspoeling en hoge temperaturen en droogte. Verdroging wordt op dit perceel niet gezien. Het versneld afrijpen van percelen die in juni waterschade hebben opgelopen zal zich in de rest van het land ook voor doen. Van een proefperceel in Hilvarenbeek (N.-Br.) heeft Delphy nog geen cijfers maar de verwachting is dat de vroege rassen de komende week geoogst kunnen worden.

Hogere drogestofpercentage

Uit de maismonitor van Agrifirm blijkt dat het drogestofpercentage dit jaar zo’n 10% hoger ligt dan vorig jaar rond deze tijd. Gemiddeld ligt het percentage in de gehele plant op 35,7%, in de kolf op 53,7% en in de restplant op 25,4%.

Vanwege de snelle afrijping adviseert ForFarmers veehouders regelmatig nu al regelmatig een kijkje te nemen in de maispercelen.

Eén reactie

  • g.g

    Wat goed dat For Farmers dat adviseert , anders waren we het helemaal vergeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.