Home

Nieuws

Landbouwexport naar Duitsland met kwart gegroeid

De Nederlandse landbouwexport naar Duitsland is tussen 2010 en 2015 met bijna een kwart gegroeid van €17 naar €20 miljard.

Duitsland importeert een breed pallet aan agrarische producten uit Nederland, maar bloemen en planten zijn met €2 miljard omzet wel duidelijk de belangrijkste categorie.

Dat blijkt uit cijfers die statistiekbureau CBS presenteert in de Internationaliseringsmonitor. De Duitsers importeerden voor €1,7 miljard aan Nederlandse groente. Ook kaas, veevoer en levende dieren spelen met ieder €1 miljard afzet een grote rol. De export van gedroogde, gerookte of gezouten vlees was in 2015 volgens de cijfers €700 miljoen waard.

70% geïmporteerde eieren uit Nederland

Tussen 2010 en 2015 vond in euro’s de meeste groei plaats bij bloemen en planten, groenten en fruit. Nederlandse eieren hebben het grootste aandeel in de Duitse import. Ruim 70% van alle eieren die Duitsland importeert, komen uit Nederland. Ook op het gebied van levende dieren (58%), margarine (53%) en bereide oliën en vetten (48%) heeft Nederland een groot marktaandeel.

Voor €5,5 miljard naar Noordrijn-Westfalen

Nederland exporteert voor €5,5 miljard naar Noordrijn-Westfalen. De deelstaat grenst aan Nederland en heeft met 17,8 miljoen inwoners een wat grotere bevolking dan Nederland. De deelstaat Nedersaksen die direct ten Noorden van Noordrijn-Westfalen ligt, is voor de Nederlandse export naar Duitsland de tweede belangrijkste deelstaat.

Ook Beieren en Baden-Württemberg zijn belangrijke bestemmingen. De minste landbouwexport gaat naar het uiterste Noorden van Duitsland en het grondgebied van de voormalige DDR in Oost-Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.